Nove mere štednje u Grčkoj

Svet 28. sep. 201607:40 > 07:44
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Thanassis Stavrakis

Parlament Grčke usvojio je nove mere štednje koje su zahtevali grčki poverioci i koje se posebno odnose na privatizaciju javnih preduzeća za distribuciju vode i električne energije.

Za usvajanje mera glasala su 152 od ukupno 293 poslanika, dok je protiv bio 141 poslanik, rekao je potpredsednik parlamenta Jorgos Varemenos.

Predlog o usvajanju podržali su samo poslanici vladajuće koalicije levičarske Sirize premijera Aleksisa Ciprasa i stranke Nezavisni Grci (Anel), a predstavnici opozicije, među kojima i desničarska Nova demokratija, glasali su protiv.

Odlukom parlamenta otvoren je put za deblokiranje 2,8 milijardi evra zajma Grčkoj, koji od juna kasni zbog pregovora grčkih vlasti sa poveriocima.

Više od 500 ljudi okupilo se večeras ispred zgrade parlamenta na poziv sindikata javnih preduzeća i manjih levičarskih stranaka u znak protesta zbog usvajanja mera.

Novi set mera usvojen je po hitnom postupku i posebno se odnosi na reorganizaciju tržišta električne energije, ubrzanje privatizacije javnih preduzeća po francuskom modelu i upravljanje bankarskim kreditima.

Usvajanje mera usledilo je 10 dana posle posete predstavnika grčkih poverilaca Atini u cilju procene grčkog duga, što se redovno događa od 2010. godine, kada je Grčka stavljena pod nadzor EU i MMF-a.