Gardijan: Trka za generalnog sekretara UN neizvesna do kraja

Svet 26. sep. 201613:11 > 13:20
Podeli:
Izvor: Freeimages/ericortner

Novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija biće "ambasador mira i glas siromašnih i obespravljenih", ali je "put do tog uzvišenog položaja popločan nagaznim minima i zamkama", ocenjuje Gardijan.

Uoči današnje pete runde neformalnog glasanja u Savetu bezbednosti, britanski list piše da su trku za novog generalnog sekretara do sada obeležil hakovani imejlovi, lažni Tviter nalog, klevete i dogovori iza zatvorenih vrata.

Gardijan navodi da zbog geopolitičke borbe, ali i balkanskih političkih intriga, trka za generalnog sekretara neće biti odlučena do poslednjeg trenutka, zbog čega i kandidati s prosečnim rezultatima u dosadašnjem glasanju ostaju u trci, makar dok se sledećeg meseca ne bude znalo kako glasaju stalne članice Saveta bezbednosti. 

Iako je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš bio prvi u dosadašnja četiri kruga glasanja – u poslednjem 9. septembra je dobio 12 glasova „ohrabruje“ i dva „obeshrabruje“ – njega bi mogla da blokira neka od stalnih članica Saveta bezbednosti, najverovatnije Rusija, navodi Gardijan.

List dodaje da Moskva tvrdi da je na istočnoj Evropi da da novog šefa UN, a mogla bi se protiviti da na čelo svetske organizacije dođe lider iz članice NATO iz Zapadne Evrope.

Prošle nedelje je na nalogu na Tviteru s Guterešovim imenom navedeno da je obezbedio podršku Moskve, što je podstaklo spekulacije da je trka završena, ali se ispostavilo da je to bio lažan nalog.

Na drugom mestu je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, koji je iznenada izbio na drugo mesto pošto je slovački premijer Roberto Fico posetio Moskvu pre trećeg glasanja i istakao svoje kritike sankcija EU Rusiji zbog Krima. Zbog toga bi, međutim, Lajčak mogao da dobije veto neke zapadne zemlje, navodi Gardijan.

Trećeplasirani bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić skoro izvesno će dobiti veto od SAD, prenosi Gardijan izjave diplomata, dodajući da Vašington nije zaboravio njegovo protivljenje nezavisnosti Kosova, kao i percepciju da je iskoristio mandat na čelu generalne skupštine UN za platformu za nacionalističku retoriku.

„Na kraju, nadmetanje i dogovori među svetskim silama će odlučiti pobednika. Usponi i padovi na neformalnom glasanju su vidljivi znaci šta se dešava iza zatvorenih vrata ali ne iznose celu priču“, navodi Gardijan, dodajući da će se ove nedelje važno rivalstvo u trci odlučiti u bugarskoj prestonici.

Nemačka lobirala i kod Putina za kandidatkinju Bugarske

Posle razočaravajućih rezultata bugarske kandidatkinje, šefice Uneska Irine Bokove u dosadašnjim glasanjima, iza scene je pokrenut proces da nju zameni bivša komesarka EU Kristalina Georgijeva.

Bokova se već žalila na „nečasnu“ kampanju klevetanja, posle niza tekstova u medijima u kojima je napadnuta. Zalaganje evropskih konzervativnih političara desnog centra u Evropi za Georgijevu, kulminiralo je pokušajem nemačke kancelarke Angele Merkel da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da je podrži.

Pokušaj Nemačke je, međutim, naišao na oštru reakciju Moskve, ali i Francuske koja je zamerila nemačkoj kancelarki da se meša u nešto što Pariz smatra nadležnoću Saveta bezbednosti UN, navodi Gardijan.

I Georgijeva je bila žrtva prljavih trikova – 9. septembra je hakovan imejl nalog člana njenog osoblja i objavljeno je pismo s uputstvima njenim saradnicima da se napada Bokova.

Ishod duela Bokove i Georgijeve će odlučiti bugarski premijer Bojko Borisov, za kojeg se pre dve nedelje smatralo da će podržati bivšu evropsku komesarku, ali se predomislio i rekao da će sačekati da vidi kako će Bokova proći u petom krugu glasanja.

Od tada, ruski zvaničnici rade na sakupljanju glasova za Bokovu kako bi držali Georgijevu dalje od trke, navodi Gardijan.

„Ako Rusija može da isposluje da dobije 10 ‘ohrabruje’ biće teško Borisovu da je isključi. Ako ostane na sedam ili osam, nije bezbedna“, rekao je Ričard Goun, stručnjak za UN u Evropskom savetu za spoljne odnose.

Savet bezbednosti odlučuje

Potencijalni veto od neke od pet stalnih članica Saveta bezbednosti u nadmetanju za generalnog sekretara UN su novčići za potkusurivanje na stolu za kojim se pregovara u rivalstvima oko Sirije, Ukrajine i drugim sukobima.

„Zatrovana atmosfera u Savetu bi mogla da dovede do otegnute borbe u kojoj će najkvalifikovaniji kandidati biti žrtve, što će otvoriti put za opskurnije pretendente“, navodi Gardijan.

Goun, međutim, navodi da bi pet stalnih članica moglo da prevaziđe svoje razlike kako bi zaštitili svoje privilegije, pošto bi se odsustvom dogovora među njima prepustilo generalnoj skupštini UN da odluči o novom šefu UN.

On je dodao da su Stalne članice uznemirene zbog transparentnosti koje je pratilo trku za Banovog naslednika – one smatraju da se generalna skupština „dovoljno zabavljala“ i da sada treba da se zatvore i odluče.