Malala: Želim da budem premijer Pakistana

Svet 11. dec 201415:19 > 15:20
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Anders Wiklund, TT News Agency

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, 17-godišnja Malala Jusafzaj iz Pakistana izjavila je danas da može sebe da vidi da za oko 20 godina postane premijer svoje domovine.

„Želim da pomognem svojoj zemlji, želim da ona napreduje i istinski sam patriota“, rekla je Malala, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Ona dodaje da je zato odlučila da uđe u politiku, dodajući da će možda jednog dana ljudi glasati za nju i da će dobiti većinu.

Upitana o političkim aspiracijama na konferenciji za novinare u Oslu, kojoj je prisustvovala i norveška premijerka Erna Solberg, Malala je odgovorila da se „može postati premijer sa 35 godina, ali ne pre toga“.

Kaže da inspiraciju nalazi u bivšoj pakistanskoj premijerki Benazir Buto, koja je ubijena 2007. godine. „Ona je primer kako se ženama prenosi poruka da mogu da napreduju…“

Ona je imala 15 godina kada su joj talibani pucali u glavu dok je školskim autobusom išla u školu da bi je kaznili zbog toga što se zalagala za obrazovanje devojčica. Iako je bila teško ranjena, sa povredama opasnim po život, uspela je da se oporavi zahvaljujući tome što je avionom prebačena u Birmingem u Engleskoj, gde je podvrgnuta hirurškim zahvatima.

Od tada živi sa porodicom u Engleskoj, gde je nastavila da se školuje i bori za prava dece.