Premijeri Višegradske grupe: Potrebna nam je EU, ne ovakva

Svet 06. sep 201620:29 > 20:37
Izvor: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Premijeri Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske poručili su, posle sastanka u Krinjici na jugu Poljske, da žele EU, ali ne bilo kakvu i da Višegradska grupa nudi recepte koji će pomoći EU da se približi Evropljanima, garantuje im bezbednost i prosperitet, a migracijsku krizu reši van Evrope.

„Višegradska grupa ne samo da ima velike ambicije, već ima recepte za EU. Mi znamo šta da se uradi da EU bude bolja, da se razvija, bude bliže građanima. Bregzit je prošlost. Moramo da mislimo na budućnost. Mi hoćemo da određujemo budućnost. Imamo detaljna rešenja i ideje“, kazala je poljska premijerka Beata Šidlo.

Prema njenim rečima, „migracijsku krizu treba rešavati tamo gde se rađa, van EU“. 

„Protiv toga smo da se članice EU teraju da prihvate zajednički model migracijske politike“, rekla je Beata Šidlo. 

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je Bregzit ogromna šansa da EU uvidi svoje greške i u migracijskog politici. 

„Potrebna nam je EU, jer je od ujedinjene Evrope uvek gora podeljena Evropa, ali nije nam potrebna bilo kakva EU. Bogata je, ali je slaba i to je najgora kombinacija. I za problem migracije. Moramo to da okončamo. Mi smo hrišćanske države. Jednim glasom govorimo da odbranu od nekontrolisane migracije treba prebaciti što dalje na jug“, kazao je Orban. 

Mađarski premijer rekao je da se sa ostalim premijerima dogovorio da traže u EU da se sada pruži što veća pomoć Bugarskoj u zaustavljanu nelegalne migracije. 

Slovački premijer Robert Fico kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Višegradske grupe da će neformalni samit u Bratislavi 16. septembra biti uspešan, ako šefovima država i vlade 27 članica pođe za rukom da naprave dijagnozu zdravlja EU. 

Fico je takođe pozvao lidere stare Evrope da izvuku pouke i priznaju da je Višegradska četvorka bila u pravu i kada su je kritikovali za različit odlučan stav, kao u migracijskoj krizi. 

„Govorili smo i o zajedničkoj evropskoj armiji koja bi nam pomogla da bolje reagujemo u zaštiti granica u migracijskoj krizi“, kazao je češki premijer Bohuslav Sobotka. 

Češki premijer naglasio je da cela EU mora da promeni pristup i da usmeri svoje reforme na ono što najbrže donosi rezultate u vraćanju poverenja građana, a to je pre svega da im garantuje bezbednosti i veći prosperitet. 

Susret s premijerom Ukrajine

Premijeri Višegradske četvorke sreli su se danas i sa ukrajinskim premijerom Volodimirom Hrojsmanom i pružili podršku za evropske ambicije Ukrajine.

Mađarski premijer Viktor Orban oštro je kritikovao EU da, zaokupljena svojim problemima, nije uradila ništa da pomogne Ukrajini, makar da što pre omogući putovanje Ukrajincima u EU bez viza. 

Premijeri članica Višegradske grupe sastali su se danas na marginama Ekonomskog foruma u Krinjici, koji se održava od od 6. do 8. septembra, kako bi usaglasili stav cele Višegradske četvorke za samit Evropske unije 16. septembra u Bratislavi o viziji nove, reformisane Unije bez Velike Britanije.