Han o odnosima Srbije i Hrvatske: Da zavlada duh podrške

Svet 04. sep. 201616:15 > 16:21
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je, komentarišući zategnute odnose Srbije i Hrvatske, da bi među zemljama u ovom regionu trebalo da zavlada duh podrške.

Han je, za radio Slobodna Evrope istakao da bi na državama Balkana trebalo da zavlada duh nesputavanja u aktivnostima koje se tiču perspektive ulaska u EU.

„Svi smo svesni da perspektiva budućeg članstva u EU zavisi od doprinosa bezbednosti i miru u regionu i da bi to trebalo da bude i u interesu Hrvatske, koja već jeste članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, tenzije među narodima ali još jednom – na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika“, rekao je Han.

On je „savetovao“ kolege na odgovornim pozicijama u regionu da se odupru verbalnim napadima, zato što to izaziva reakcije i proizvodi nervozu i probleme.

„Potpuno razumem da su u toku kampanje, ali ipak i u toku predizborne kampanje trebalo bi biti svestan da postoji i dan nakon izbora i da treba sarađivati“, rekao je on.

Razmisliti o referendumu u RS

Komentarišući referendum u RS, Han je rekao da bi trebalo još jednom razmisliti o tome i istakao da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

„Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i u svim ostalim zemljama je da će odluke suda, pogotovo odluke Ustavnog suda biti poštovane“, rekao je Han za radio Slobodna Evropa.

On je rekao da nije prvi put da se odluke Ustavnog suda ne poštuju i naglasio da je važno da se razvije izvesno razumevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju.

„Ipak, nadam se da će se naći način kojim će biti razrešen ovaj problem“, rekao je Han koji je tokom vikenda učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Bratislavi.

Evropski komesar je ponovio da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali da se sa druge strane odluke suda moraju imati u vidu i moraju se poštovati.

„Ne želim da se dalje mešam u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati“, dodao je Han.

Vlasti Republike Srpske (RS) zakazale su za 25. septembar referendum na kojem će se građani izjasniti da li žele da 9. januar ostane Dan RS. Prethodno je Ustavni su BiH osporio taj datum.

Vizna liberalizacija za Kosovo zavisi od Kosova

Upitan da li Kosovo može da očekuje viznu liberalizaciju do kraja godine, Han je rekao da to zavisi od samog Kosova a da je jedan od uslova pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom, sa kojom dogovor o tome postoji još od avgusta prošle godine i koja je već usvojila neophodne zakone.

„Još čekamo da i Kosovo to učini. Prošlog četvrtka trebalo je da bude glasanje (u skupštini Kosova), ali to je suspendovano bez najave ikakvog novog datuma. Dakle, na Kosovu je da reši ovu situaciju. To je uslov koji ne možemo da zanemarimo i ako ne može da reši to kako treba, neće biti ni pozitivnog izveštaja sa naše strane“, rekao je Han.

Govoreći o Makedoniji, Han je rekao da su predstojeći izbori (11. decembra) ozbiljna tačka u razvoju te zemlje, ali da je neophodno da se sprovedu i prioritetne reforme.