Snažan zemljotres pogodio Oklahomu, nema povređenih

Svet 03. sep. 201615:53 > 21:07
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale pogodio je američku državu Oklahoma, saopštio je američki Geološki institut. Lokalne vlasti su saopštile da nije bilo povređenih, a pričinjena je materijalna šteta.

Isti izvor navodi da se zemljotres dogodio 10 kilometara severozapadno od Ponija, na severu Oklahome, na dubini od 6,6 kilometara.

Prema rečima gradonačelnika Ponija, niko od stanovnika nije povređen, a pričinjena je materijalna šteta na zgradama i infrastrukturi.

Guvernerka Oklahome Meri Falin napisala je na Tviteru da su vlasti procenile štetu na mostovima i drugim infrastrukturnim objektima, kao i da nema informacija da li je zemljotres izazvalo vađenje nafte i gasa hidrauličkim bušenjem u susednom Osejdžu. 

Tehnika hidrauličkog bušenja sastoji se u razbijanju stena mešavinom vode, peska i hemikalija, što dovodi do slabljenja rasednih linija i veće opasnosti od potresa. 

Zvaničnici su saopštili da u dve nuklearne elektrane u Nebraski i Kanzasu gde se zemljotres takođe osetio, nije bilo oštećenja na postrojenjima i da nema pretnje za javnost ili osoblje.