Rusija i Ukrajina: Vojne vežbe umesto diplomatskih odnosa

Svet 12. avg 201619:08 > 19:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gleb Garanich

Odnosi između Rusije i Ukrajine dodatno se zaoštravaju. Podizanje borbene gotovosti usledilo je pošto je ruska obaveštajna služba saopštila da su njeni agenti sprečili teroristički napad na Krimu, koji su navodno pokušali da izvedu ubačeni agenti Ukrajine. Danas iz Rusije stižu najave prekida diplomatskih odnosa.

Nebo iznad granice sa Krimom i dalje nadleću avioni. Posle gomilanja vojnih trupa na granici sa Ukrajinom, ruska mornarica održala je vežbe u Crnom moru, kako bi uvežbavala odbijanje napada diverzanata.

„Tokom ovih vežbi članovi mornarice prošli su kroz sve situacije. Tu su uključene operacije protiv podvodne sabotaže, navigacione vežbe, misije spasavanja i slično. Sudeći po oome što smo obavili danas možemo reći da su naši vojnici dobro obučeni“, rekao je ruski admiral Korolev.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je i da je protivraketni sistem S-400 raspoređen na Krim. To je usledilo samo dva dana pošto je Vladimir Putin obećao da će biti preduzete protivmere posle sukoba između ruskih snaga i ukrajinskih sabotera na Krimu, koji su Ukrajinske vlasti negirale.

Predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama izrazio je nadu da Rusi neće nastaviti sa takvim ponašanjem.

„Mere koje Rusija sprovodi su loše. Tu je gomila vojnih snaga na granicama Rusije. Govorim o više od 40.000 iljada ruskih trupa izvan i unutar Ukrajine, uključujući i Krim. Ovo nije slučajnost, bojim se da njihove namere nisu dobre, a to je poslednja stvar koju bih želeo da se desi“, rekao je ukrajinski ambasador u UN.

Međutim, i u Ukrajini su vojne snage na opezu. U Kijevu su takođe održane vojne vežbe u vazduhu, ali ukrajinska vlast i dalje negira da to ima veze sa trenutnom situacijom, već navode da je to regularna vežba.

„Sada su teška vremena, svašta se dešava i uvek moramo biti na oprezu i spremni“, kaže Oleksij Marčenko, komandant „zapadnih“ vazdušnih snaga Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog novih tenzija izmedju Rusije i Ukrajine i pozivaju obe strane da se uzdrže od eskalacije sukoba.