Ekvador će dozvoliti Švedskoj da ispita Asanža

Svet 11. avg 201610:49 > 10:54
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Frank Augstein

Vlasti Ekvadora saopštile su da su spremne da odrede datum ispitivanja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u ambasadi te zemlje u Londonu, gde mu je odobren politički azil.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora je navelo u saopštenju da će datum ispitivanja u ambasadi biti određen „predstojećih nedelja“. 

Švedske vlasti prethodno su tražile od Ekvadora dozvolu da zbog navodnih seksualnih prestupa ispita Asanža u zgradi ekvadorske ambasade u Londonu, gde se nalazi od 2012. Asanž poriče sve optužbe o seksualnom napastvovanju dve žene. 

Ekvador je 2015. godine saopštio da pristaje na predlog Švedske o ispitivanju Asanža u ambasadi, ali to do sada nije sprovedeno. Tim pravnih zastupnika Asanža naveo je u saopštenju da pozdravlja korake koji se čine ka uzimanju izjave osnivača Vikiliksa, koji dolaze „posle šest godina potpune neaktivnosti švedskog tužioca“.

Asanž se 19. juna 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu da bi izbegao zahtev Švedske za njegovo izručenje na osnovu optužbe o seksualnom napastvovanju dve žene. Od tada britanska policija dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako se usudi da izađe. 

Asanž je tražen i u SAD zato što je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta.