Erdogan uoči sastanka: Rusija najvažnija za mir u Siriji

Svet 09. avg 201607:54 > 09:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Umit Bektas

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uoči današnje posete Rusiji i sastanka s Vladimirom Putinom rekao je za tamošnje medije da je Rusija najvažniji akter za postizanje mira u Siriji.

„Otvoreno i jasno moram kazati da je najvažniji korak da se u Siriji postigne mir, odnosno da je najvažniji akter primarno Ruska Federacija. Kada bi Rusija i Turska preduzele zajedničke korake, mislim da bi mogli rešiti ovo pitanje“, rekao je Erdogan za ruski novinsku agenciju Tass i državnu televiziju Rossiya 24.

Turski predsednik je napomenuo da je u ranijim razgovorima s Putinom isticao da u procesu postizanja mira u Siriji učešće mogu da uzmu i Iran, Katar, Saudijska Arabija i SAD.

Govoreći o odnosima Turske i Rusije, istakao je da je posle, kako je rekao, nesrećnog slučaja obaranja ruskog aviona prošlo osam meseci.

„Tokom ovih osam meseci imali smo određene kontakte. Ipak, u kontekstu odnosa između Turske i Rusije imali smo cilj od 100 milijardi dolara na ekonomskom planu, i tu se, naravno, desio zastoj. Neki veliki projekti su pretrpeli zastoj, poput projekta Nuklearne centrale Akuju. Verujem da ćemo sada naravno imati priliku da ponovo razgovaramo o tim pitanjima, čime će se otvoriti nova stranica u odnosima Turske i Rusije. Verujem da će u okviru nove stranice saradnje biti obuhvaćena politička, vojna, ekonomska, privredna i kulturna oblast. Takođe verujem da postoje brojne oblasti gde ćemo delovati kao dva važna regionalna aktera. S tim uverenjem ću upriličiti posetu Rusiji“, kazao je Erdogan.

Dodao je da bi što pre moglo da dođe i do razmatranja nastavka saradnje dve zemalje na Turskom toku, naglasivši da ne postoji nikakva prepreka na tom putu.

Na pitanje da li će biti kažnjena osoba koja je u Siriji ubila pilota ruskog aviona koji je oboren zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora, Erdogan je istakao da je sudski postupak u vezi s tim pitanjem u toku.

„U vezi s ovim pitanjem sam se ranije izjasnio i u pismu koje sam poslao. I tada sam kazao da je taj slučaj za nas nesrećan i žalostan događaj. Naveo sam da se istraži slučaj kako bi se utvrdilo da li se delovalo izvan pravila službe. Znate da je ova osoba, koja je uzrokovala smrt pilota ili ga ubila, sada u zatvoru. U toku je sudski postupak u vezi s ovim pitanjem“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je istakao da ga je dva dana posle pokušaja vojnog puča pozvao ruski kolega da bi mu da podršku i iskazao solidarnost.

„Zvao me je Putin i rekao da osuđuje pokušaj državnog udara, dodajući da je uz nas. Putin je to odmah uradio i zato mu se zahvaljujem“, istakao je Erdogan.

Nemačka pozdravlja otopljavanje odnosa

Koordinator nemačke vlade za odnose sa Rusijom Gernot Erler ocenio je da je otopljavanje odnosa između Ankare i Moskve dobrodošlo i da nema opasnosti da Turska okrene leđa NATO.

„Okončanje ledenog doba u odnosima Turske i Rusije je u evropskom interesu, jer olakšava napredak u rešavanju sukoba u Siriji i na Kavkazu“, izjavio je Erler.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je rekao da ne očekuje da će rusko – turski odnosi postati bliski do te mere da Moskva može ponuditi alternativu bezbednosnom partnerastvu u NATO.