Papa tramvajem došao na skup mladih katolika

Svet 28. jul. 201620:15 > 20:33
Podeli:
Izvor: Reuters/Stefano Rellandini

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja je u Krakovu gradskim tramvajem otišao na skup sa stotinama hiljada mladih katolika iz 187 zemalja sveta.

Tramvaj je za tu priliku ofarban u zvanične boje pape – belu i žutu, ukrašen ovogodišnjom parolom Svetskih dana katoličke omladine „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe“ i natpisom „TRAM DEL PAPA“.

Tramvaj je ulicama Krakova išao kroz špalir građana koji su pozdravljali papu, a on im je nasmejan otpozdravljao.

Papu koji se zalaže za skromnost i zaštitu životnje sredine, mladi katolici su dočekali veselo, uz pobožne pesme u modernom brzom ritmu, u karnevalskoj atmosferi, uz ples, skakanje, mašući zastavama.

Papa je glavni gost Svetskih dana katoličke omladine koji se od utorka do nedelje državaju u Krakovu. Tu manifestaciju je pre 31 godinu pokrenuo papa Pavle II koji je s lakoćom nalazio zajednički jezik s mladima, isto kao i Franja sada.

Franja je u Krakov stigao juče i razgovarao s predstavnicima poljskih vlasti i javnim ličnostima, kao i s biskupima Poljske katoličke crkve, a danas je sa 1.000 sveštenika služio misu povodom 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske i preuzeo ključeve grada Krakova.

Do kraja posete u nedelju, papa će posetiti nekadašnji nacistički logor Aušvic Birkenau, i sa 15 preživelih logoraša odati poštu milionima žrtava holokausta.