Amerika na ulicama, protesti zbog ubistava Afroamerikanaca

Svet 08. dec 201408:59 > 12:02
Izvor: REUTERS/Patrick T. Fallon

Širom SAD nastavljaju se protesti zbog ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca, koja su počinili policajci, a u Kaliforniji su izbili neredi jer su demonstranti razbijali su prozore i pljačkali prodavnice, a policija je uzvratila suzavcem.

PROČITAJTE JOŠ:

Za razliku od protesta na Istočnoj obali, koji su protekli bez incidenata, demonstracije na Zapadnoj obali obeležili su sukobi demonstranata s policijom, prenela je agencija Rojters.

Demonstranti su mirno protestovali na ulicama Njujorka, a u Filadelfiji je oko 200 ljudi ležalo na ulici četiri minuta i 30 sekundi da bi simbolično podsetili na 4.30 sati koliko je telo ubijenog Majkla Brauna u Fergusonu ostalo na ulici pošto ga je usmrtio policajac, prenela je agencija AP.

U kalifornijskom gradu Berkliju pojedini demonstranti razbijali su prozore, pljačkali prodavnice, a na dva punkta blokirali su saobraćaj na autoputu koji vodi od Berklija ka Ouklandu.

Grupa demonstranata bacala je razne predmete na policiju, koja je uzvratila suzavcem nakon što je, kako je navela policija, „eksplozivna naprava“ bačena.

Policija je uhapsila nekoliko demonstranata, kojih je bilo oko 500, prema proceni izveštača agencije Rojters.

Neki demonstranti su na svojim Tviter nalozima napisali da je policija upotrebila gumene metke, međutim zvanična potvrda iz policije nije data.

REUTERS/Andrew Kelly

Ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garnera, Afroamerikanca koji je nelegalno prodavao cigarete u Njujorku, dovela su do „dve najgore sedmice“ u modernoj američkoj istoriji, rekao je gradonačelnik Filadelfije Majkl Nuter, koji je i sam Afroamerikanac. Nuter je zatražio preispitivanje policijske obuke.

Velika porota je u oba slučaja odlučila da ne podiže optužnicu protiv policajaca, što je dovelo do višednevnih protesta u mnogim američkim gradovima.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da mora da dođe do „iskrenog dijaloga“ o istoriji rasizma u SAD koji bi doveo do zajedništva policije i društvene zajednice. Gradonačelnik je govorio otvoreno o zabrinutosti za svog sina tinejdžera, kome je majka Afroamerikanka.

De Blasio nije želeo da odgovori direktno o njegovom mišljenju u vezi odluka velikih porota.

Aktivista Al Šarpton objavio je planove o maršu u Vašingtonu u subotu zbog ubistava Brauna, Garnera ali i drugih istakavši da dhe zahtevati promene na federalnom nivou.

Političari pozivaju građane na smirivanje situacije.

„Naša zemlja je danas isuviše podeljena, na crnce i belce, bogate i siromašne, demokrate I republikance. Amerika najbolje stvara kada je ujedinjena“, poručio je guverner Ohaja Džon Kasić, inače republikanac.