Napadač iz Minhena rođen u Nemačkoj, nema veze sa IS

Svet 23. jul 201612:15 > 13:46
Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Nešto pre podneva šef bavarske policije izvestio je o detaljima vezanim za napadača na šoping centar u Minhenu. Napadač je iranskog porekla, rođen u Nemačkoj i nije povezan sa IS. Ubio je devet osoba pa sebe. Među mrtvima su osobe od 13 do 45 godina. Povređeno je 27 ljudi, neki od njih su u teškom stanju.

Radi se o mladiću (18) koji je rođen i odrastao u Nemačkoj. Nema nikakvih veza s Islamskom državom, niti s izbeglicama koji su u ovom velikom talasu stigli u zemlju, naveo je.

Istraga će, kaže šef policije Hubertus Andre, započeti razgovorima s osobama koje su poznavale napadača. U rancu pronađenom kraj njegovog tela nalazilo se još 300 metaka.

Pretraživanjem porodične kuće napadača nisu pronađene nikakve veze s ekstremizmom, ali su nemački istraitelji utvrdili da postoji veza između napada u Minhenu i norveškog ultradesničara ubice Andreasa Brejvika. Među pronađenom literaturom u stanu napadača je i knjiga o masakru koji je počinio Brejvik.

Pucnjava u tržnom centru Olimpia dogodila se na petu godišnjicu masakra koji je Brejvik počinio u Norveškoj. Norveški ekstremista ubio je 2011. godine 77 osoba, među kojima je bilo mnogo mladih.

Mladić koji je počinio napad u Minhenu nije imao kriminalni dosije, ali je ranije bio na psihijatrijskom lečenju.

Još nije pronađena nikakva oproštajna poruka napadača koji je sam sebi oduzeo život. Roditelji 18-godišnjaka u ovim trenucima u teškom su stanju šoka, i nisu bili u mogućnosti da više sarađuju u istrazi.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, saopštio je da su među ubijenima i tri državljanina Turske, prenosi Rojters.