Radić o Minhenu: Ovo je terorizam, ma ko da je odgovoran

Svet 22. jul 201621:31 > 22:57
Izvor: N1

Stručnjak za bezbednost Aleksandar Radić kaže da događaji u Minhenu ne predstavljaju iznenađenje.

„Treba sačekati šta će da kaže policija, ali ono što je učinjeno neodoljivo podseća na nešto što smo očekivali nedeljama unazad da će učiniti ekstremisti s islamskim predznakom. Tržni centri su se nametali sami po sebi kao izbor. Predvidivost napada na tržne centre ukazuje da se radi o islamskim ekstremistima“, kaže on.

Radić kaže da se od policije očekuje da brzo pronađe napadače, ali da se već sada može slobodno govoriti o teroristima i terorističkom napadu: „Ono što je urađeno ulazi u okvire definicije terorizma. Reč je o napadu na metu koja treba da proizvede strah kod ljudi. Nije reč o broju žrtava već o poruci da nijedan građanin nije siguran. Da li se šetate u Nici, da li ste na aerodromu u Briselu, na stadionu, poruka terora je jasna – nema mesta gde ste sigurni“, kazao je Radić u specijalnom programu TV N1 povodom pucnjave u tržnom centru u Minhenu.

Na ovakve situacije treba se navikavati, jer je ISIS svima uputio pretnje: nema sigurnih zemalja, a lažna je slika da ukoliko se neka zemlja ne meša neće biti ugrožena, dodaje Radić.

On takođe ukazuje da su do sada ekstremisiti jasno udarali na simbole evropske civilizacije, Francuska nije samo učesnica u borbi protiv terorizma, već je i simbol slobode i evropskih vrednosti, Nemačka je pokazala veliku blagonaklnost, primajući migrante.

„Nemačka je pokazala veliku blagonaklonost prema migrantima koji su dolazili s istoka, ona je multietnička, gradovi su puni ljudi raznihh boja kože i jezika i to je ono što ISIS želi da uništi. Da li je on preduzeo akciju večeras videće se ali nesumnjivo je da će se događati takve akcije u Nemačkoj jer je ona unosna meta za teroriste, jer je zemlja od autoriteta na kojoj počiva snaga EU i kroz ekonomiju i kroz bezbednosni potencijal“.

Prirodna reakcija do koje će doći jeste rast netrpeljivosti prema strancima, ističe Radić.

Radić ukazuje da je stanje u Srbiji s migrantima „opasan galimatijas“: „U Srbiji, došlo je do protesta migranata, migranti koji idu peške ka granici. To stvara opasan galimatijas i ukazuje da se mora ozbiljno razmišljati šta raditi i kako sprečiti ekstremizaciju“.

Napadi u Evropi zbog privlačenja pažnje

‘Činjenica je da se radi o terorističkom napadu, ali se ne zna s kojim predznakom, ocenjuje načelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić

„Imamo informacije da se jedan od tih napadača deklariše kao Nemac. Situacija ne samo u Nemačkoj nego u Evropi je difuzna. Ušao je veliki broj izbeglica. Većina ih je želela pobjeći rata, ali s njima su bili oni koji su želeli doneti rat. To je stvar koja neće stati, to je proces koji će trajati“, kazao je on.

Kalinić naglašava da se ovako nešto može dogoditi bilo kada i bilo gde: “Ovde se radi o tome da se to želi raditi u Evropi da bi se privukla pažnja medija. ISIS ima problema u zadnje vreme jer doživljava neuspehe. Imaju lošu situaciju u Iraku gde je iračka vojska zauzela neke strateške položaje. Bilo je i prekida prebacivanja nafte u Tursku. ISIS se nalazi u nezavidnom položaju“, govori Kalinić i naglašava kako će ovakvi napadi uvelike ojačati desničarske stranke i pokrete.

“Desnica će imati bolje startne pozicije prije izbora“, kazao je Kalinić. “Činjenica je da se ovo neće zaustaviti do sutra, ovo je proces koji traje godinama“.

Teroristički napadi se i dalje ne shvataju ozbiljno

Pucnjava koja se dogodila u Minhenu prema oceni analitičara iz regiona nosi potpis terorističkog islamskog napada. Oni dodaju da se u Evropi još uvek takvi napadi još uvek ne shvataju ozbiljno.

„Činjenica je na kraju da će ovo sve izazvati s jedne strane veliki strah u Evropi i s druge strane radikalizaciju nažalost i desnih populističkih ekstremnih elemenata u Evropi“, ocenjuje Miša Đurković, politički analitičar iz Beograda, gostujući u Crvenoj liniji na TV N1.

Stručnjaci upozoravaju da se u Minhenu dogodio teroristički napad i da će oni biti sve učestaliji u Evropi, zbog toga što se pretnje terorizma još uvek ne shvataju ozbiljno.

„Svet je blokiran, planeta je blokirana, a politički mehanizmi se i dalje ne bave suštinom, nego se bave medijatizacijom cele te priče i opravdanjima za ono što je propušteno da se uradi ili još gore opravdanjima za ono što je učinjeno“, ocenjuje Zlatko Dizdarević, novinar i diplomata.