Pet osumnjičenih posle napada u Nici pred sudijom

Svet 21. jul. 201610:02 > 14:11
Podeli:
Izvor: French government

Pet osoba osumnjičenih da su bili u kontaktu sa Mohamedom Bulelom, čovekom koji je kamionom uleteo u masu ljudi u Nici 14. jula i ubio 84 ljudi, izvedeni su pred sud gde će se razmotiriti moguće podizanje optužnice protiv njih, saopštilo je tužilaštvo Pariza.

Tužilaštvo je navelo da će pravna istraga protiv tih pet osoba koji su u pritvoru biti otvorena u toku dana. Radi se o četiri muškarca starih od 22 do 40 godina i jednoj ženi od 42 godine koji su bili u kontaktu sa ubicom ili su osumnjičeni da su mu nabavili oružje, jedan automatski pištolj sa kojim je Bulel pucao na policiju dok je bio u kamionu.

Napadač Bulel je 31-ogodišnji Tunižanin koji je imao i francusko državjanstvo.

Jedan od osumnjičenih, uhapšen u petak, je muškarac star 40 godina, predstavljen kao stari poznanik napadača, koji se doselio u Nicu pre nekoliko godina.

 Među uhapšenim osumnjičenim je i jedan muškarac od 22 godine kome je ubica poslao SMS poruku nekoliko minuta pre nego što je uleteo u masu okupljenu da gleda vatromet na šetalištu u Nici. U poruci ubica mu je čestitao na „pištolju“ koji mu je prethodnog dana obezbedio i dodao da će „odneti još pet kod tvog prijatelja“. Ubica je naveo da je ta nova isporuka namenjena drugom čoveku i „njegovim prijateljima“.

Tokom ispitivana 22-ogodišnjak je rekao da mu je pištolj nabavio jedan 38-ogodišnji Albanac, koji je priveden u nedelju zajedno sa svojom prijateljicom.

Policija je takođe u nedelju privela osobu kojoj je Bulel namenio ostalo oružje, radi se o muškarcu starom 37 godina za koga, prema policiji, više elemenata ukazuje da je imao kontakte sa ubicom.

Istraga nije ustanovila vezu između Bulela i terorističkih mreža, međutim organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Nici.

Ubica je opisan istražiteljima kao nasilan i nestabilan čovek, koji ne živi po strogim verskim pravilima. Međutim, on je pripremao svoj čin, iznajmio je kamion i zatim izviđao šetalište u Nici, rekao je u ponedeljak državni tužilac Pariza Fransoa Molen. On je takođe nedavno pokazao interesovanje za džihadistički pokret.

Kaznev: Nije bila nacionalna policija na šetalištu

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev priznao je da nacionalna policija nije bila prisutna na početku šetališta u Nici tokom proslave Dana Bastilje, kada je napadač vozeći kamion kroz masu ubio 84 osobe.

Kaznev je rekao da je lokalna policija, koja ima lakše naoružanje, čuvala ulaz kuda je Muhamed Bulel ušao na promenadu i počeo da gazi ljude.

Francuski list Liberasion je ministra optužio da je javno lagao da je na ulazu bila prisutna nacionalna policija.

Kaznev je dva dana posle napada izjavio da je nacionalna policija bila pristuna, sugerišući da je svojim automobilima blokirala ulaz na šetalište.

Ministar je u saopštenju optužio list za teorije zavere i rekao da je nekoliko „herojskih“ pripadnika nacionlne policije, koji su ubili napadača, bilo stacionirano niže niz šetalište.

„Osam osoba privedeno zbog nasilja u predgrađu Pariza“

Osam osoba privedeno je tokom noći posle nasilja u severnom predgrađu Pariza, saopštile su francuske vlasti i dodale da je to druga noć nasilja u tom delu Pariza posle smrti jednog mladića tokom hapšenja.

„Osam osoba je privedeno jer su remetili javni red i mir i pokušali da zapale jednu zgradu“, navela je policija u severnom delu Pariza.

Nasilje je izbilo posle smrti jednog mladića (24) koji je u utorak posle podne priveden. Mladiću, čije ime nije saopšteno, pozlilo je tokom privođenja nakon čega je preminuo.

U Francuskoj vlada velika tenzija posle napada u Nici 14. jula u kojem su stradale 84 i povređeno oko 300 osoba.