Trka za naslednika Ban Ki Muna: Pet kandidata iz bivše SFRJ

Svet 13. jul 201617:56 > 17:58
Podeli:
Izvor: AlJazeera

Na Ist Riveru u Njujorku i zvanično je počela trka za naslednika Ban Ki Muna na mestu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Prvi put od osnivanja organizacije, kandidati su se predstavili javno, pred kamerama, a od ukupno 12 kandidata, čak pet dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije – uključujući i Srbiju čiji je kandidat bivši šef diplomatije Vuk Jeremić.

Pre 70 godina kada su Ujedinjene nacije nastale, birala se jedna osoba za 2 milijarde ljudi. Danas se bira jedan čovek za 7 milijardi. Da li će to biti Vuk Jeremić, Vesna Pusić, Igor Lukšić, Danilo Turk ili Srđan Kerim – čime se završava spisak kandidata s prostora bivše Jugoslavije – ili će na čelo kandidati Bugarske, Slovačke, Portugala, Moldavije, Novog Zelanda, Argentine ili Kostarike?

Važna tačka programa Vuka Jeremića – reforma UN

Izvor : AlJazeera

Bude li izabran kandidat Srbije – neka se za promene pripreme same Ujedinjene nacije. Jer u programu Vuka Jeremića koji sadrži 53 tačke, pored klimatskih promena, ljudskih prava, mirovnih operacija i održivog razvoja, važno mesto zauzima upravo reforma UN-a.

„Ako mislite da u ovoj organizaciji možemo nastaviti kao što smo do sada radili, i ako želite da gledate ista stara lica, onda ja nisam vaš kandidat. Ali ako vi delite moju nadu obnovljene, agilne, transparentne i mlade organizacije Ujedinjenih nacija, onda tražim vašu podršku kako bismo zajedno mogli da izgradimo instituciju na koju ćemo biti ponosni“, kaže Vuk Jeremić, kandidat Srbije.

Pusić: Vreme da Bana nasledi žena

Takvu instituciju ne sme da vodi populista, već neko hrabar da ako treba ustane i sam protiv svih, odnosno sama protiv svih – odlučna je kandidatkinja Hrvatske i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, između ostalog i kada kaže da je vreme da Ban Ki Muna nasledi žena.

„Ne zato što je žensko životno iskustvo važnije od muškog, nego zato što Ujedinjenim nacijama 70 godina dominira 50% jednog iskustva kakav život treba da bude. Mislim da moramo da dodamo preostalih 50%“, kaže Vesna Pusić, kandidat Hrvatske.

Neka prvi čovek UN-a bude žena, ali žena iz Istočne Evrope, preporučuje se kandidatkinja Bugarske Irina Bukova koja je do objavljivanja priče o kupovini tri miliona dolara vrednih nekretnina u Njujorku, slovila za jednog od favoriza za izbora Generalnog sekretara.

Lukšić: Poput ravnopravne zastupljenosti oba pola

Za svoj predlog aplauzom je nagrađen i kandidat Crne Gore, bivši premijer te zemlje, a dosadašnji šef deplomatije Igor Lukšić.

„Često govorimo o tome da treba poštovati neke osnovne principe UN-a, poput ravnopravne zastupljenosti oba pola. Ali ono što takođe želim da istaknem to je neophodnost da 50% u ovoj organizaciji mora da budu i mlađih od 25 godina, moramo pripremiti UN za njih jer to je generacija koja dolazi“, kaže Igor Lukšić, kandidat Crne Gore.

Iako se na nočašnjoj debati u Njujorku nisu pojavili kandidati Makedonije i Slovačke – Srđan Kerim i Miroslav Lajčak – razlog je što su zbog drugih obaveza bili sprečeni, a ne da odustaju od izborne trke. O njenom ishodu, pak, odlučiće 15 članica Saveta bezbednosti i to do oktobra, da bi u januaru sledeće godine neko od ovih ljudi seo u fotelju Ban Ki Muna.

Analitičari: Ček šest žena među 12 kandidata

Analitičari iz regiona ocenjuju da je dobro što su i male zemlje, poput zamalja bivše Jugoslavije, imale priliku da predstave svoje kandidate. Dodaju da je dobro i to što je od 12 kandidata čak 6 žena, što se, kažu, dešava prvi put od osnivanja Ujedinjenih nacija.