Žena koja već 30 godina neumorno čisti nacističke grafite

Svet 12. jul 201612:25 > 12:35
Podeli:
Izvor: AFP

"Kad sam prvi put očistia grafit, osetila sam da sam učinila nešto dobro", kaže Irmela Mensah-Šram, koja već trideset godina s berlinskih zidova neumorno skida nacističke grafite.

Grafit koji je prvi očistila glasio je: „Sloboda za Rudolfa Hesa“. Hes je bio Hitlerov zamenik, a još u to vreme služio je doživotnu zatvorsku kaznu u berlinskom Spandau za stravične ratne zločine za koje je na sudu u Nirnbergu bio osuđen na četrdeset godina.

Tu prvu poruku mržnje s jednog berlinskog zida uklonila je sada već davne 1986, a isto 70-godišnja Mensah-Šram čini i danas.

„Ako ja to ne učinim, ko će“, pita se.

„Čistačica“ nacističkih grafita zbog svojih dobrih dela bila je više puta fizički napadnuta. Bila je na meti neonacista, a čak su joj i vlasti pretile kaznom, no ona nije posustala. Još po ulicama traži poruke mržnje; uklanja nalepnice s poštanskih sandučića, saobraćajnih znakova i uličnih svetiljki.

Nagrada za mir

Aktivizam nepokolebljive Mensah-Šram prošle je godine nagrađen nagradom za mir Gotinger i to, kako su naveli, jer je tokom tri decenije s berlinskih zidova uklonila više od 100.000 grafita mržnje.

Nažalost, ova hrabra žena imaće još puno posla.

Nemačka je samo prošle godine primila milion migranata, a što je više od broja migranata koje je SAD-uzeo u poslednjih 10 godina.

Ona kaže da je primetila dramatičan porast rasističkih poruka kojima se širi mržnja prema migrantima. Ne razmišlja da posustane sa čišćenjem, kaže.

https://youtube.com/watch?v=eYevC6fCeHA