Sud: Kina nema istorijsko pravo na Južno kinesko more

Svet 12. jul 201611:39 > 18:38
Podeli:
Izvor: U.S. Navy/Handout via Reuters/ arhiva

Međunarodni sud u Hagu presudio je protiv Kine i saopštio da ta zemlja nema istorijska prava na Južno kinesko more. Spor su pokrenuli Filipini.

Arbitražni sud je objavio da ne postoje dokazi da Kina ima istorijsko pravo na kontrolu nad vodama i resursima, prenosi BBC.

Kina je presudu ocenila kao neosnovanu.

Naime, Kina tvrdi da polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, uključujući grebene i ostrva za koje i drugi tvrde da polažu svoje pravo.

Sud u Hagu je saopštio da je Kina nasilno prisvojila suverena prava Filipina.

Takođe je navedeno da je Kina uticala na oštećenja koralnih grebena, jer je gradila veštačka ostrva. Oko njih se vodi sporovi između više zemalja.

Do presude je došlo u arbitrarnom postupku prema konvenciji UN o pravu na moru, koje su obe zemlje potpisale.

Presuda je obavezujuća, ali Tribunal nema ovlašćenja da reaguje na izvršenje.

Neposredno pre donošenja odluke, SAD su poslale nosač sa avionima u region. U međuvremenu, kineska mornarica je započela vežbe kod spornih ostrva.

SAD: Važan korak ka rešenju spora

Odluka Arbitražnog suda u Hagu o teritorijalnim pretenzijama Kine u Južnokineskom moru predstavlja „važan doprinos“ ka postizanju rešenja o sporu oko suverenitetu u tom regionu, ocenio je danas Stejt department.

„SAD smatraju odluku suda konačnom i obavezujućom“, navela je američka diplomatija dok je Kina odbacila tu odluku. 

Zvanični Peking ranije je odbacio nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda, navodeći da je jedino dijalog direktno zainteresovanih strana, bez mešanja spolja, način za rešavanje sporova, naročito zbog toga što su neslaganja Kine i Filipina tek jedan u nizu teritorijalnih sporova u regionu.

Sa druge strane, filipinske vlasti pozdravile su odluku suda, ocenivši je kao istorijsku, i pozvale sve strane na uzdržanost i poštovanje presude.