Severna Koreja ljuta: Prekidamo komunikaciju sa Vašingtonom

Svet 11. jul 201612:36 > 12:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kyodo

Severna Koreja najavila je danas da će prekinuti komunikacije sa Vašingtonom u UN iz protesta zbog uvođenja američkih sankcija protiv njenog lidera Kim Džong Una.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je američku vladu da će prekinuti sve komunikacije sa Vašingtonom preko severnokorejske misije u UN u Njujorku, jednog od poslednjih kanala komunikacija koji još postoje između dve zemlje, javila je zvanična severnokorejska agencija KCNA.

„Obavestili smo da ćemo u potpunosti prekinuti zvanične komunikacije preko Njujorka“, navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva.

SAD su prošle nedelje uvele prve pojedinačne sankcije lideru Severne Koreje Kim Džong-unu i još deset predstavnika vlade u Pjongjangu zbog teškog kršenja ljudskih prava.

Sankcije su već ranije bile uvedene protiv Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa ali prvi put su sankcije primenjene lično na severnokorejskog lidera. Severna Koreja je nazvala te sankcije jednakim proglašenju rata.

Prekid komunikacije moglo bi da iskomplikuje napore SAD da oslobodi američke državljane koji su u zatvoru Severnoj Koreji. Bar dva američka državljana nalaze se u zatvorima u Severnoj Koreji pod optužbama za špiujunažu, i druge protivdržavne aktivnosti.

Severna Koreja je u današnjem saopštenju navela da će se sva bilateralna pitanja od sada tretirati prema pravnim odredbama za vreme rata, ukjučujući pitanje dvoje američkih državljana koja se trenutno nalaze u zatvorima u Severnoj Koreji.

Današnje saopštenje stiglo je samo nekoliko sati pošto je Severna Koreja uputila nove pretnje oko plana SAD i Južne Koreje da se rasporedi savremeni antiraketni sistem u Južnoj Koreji. Sistem treba da bude postavljen da bi se bolje suočilo sa severnokorejskim pretnjama, navele su SAD i Južna Koreja.

Severna Koreja najavila je danas da će preduzet „fizičke akcije“ čim bude taj antiraketni štit postavljen.

Severna Koreja zapretila je danas da će „delovati“ protiv američkog antiraketnog sistema koji, prema najavama, treba da bude postavljen u Južnoj Koreji, kako bi zaštila ; nacionalnu bezbednost.

SAD i Južna Koreja najavili su u petak da će na južnokorejskoj teritoriji biti postavljen američki antiraketni sistem THAAD, jedan od tehnološki najrazvijenijih na svetu, da bi se suprotstavili sve jačim pretnjama Pjongjanga. Nije navedeno kada će taj sistem biti postavljen.

Najava o ovom štitu naišla je i na negodovanje Rusije i Kine koje su ocenile da će time da biti ugrožena regionalna bezbednost.