Posle devet godina egipatski ministar u Izraelu

Svet 10. jul 201613:36 > 13:39
Podeli:
Izvor: Reuters

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri doputovaće u Izrael u nedelju popodne kako bi se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, javljaju izraelski mediji.

To je prva poseta egipatskog šefa diplomatije Izraelu za poslednjih devet godina. etanjahu, koji će se sastati sa Šukrijem dva puta, označio je ovu posetu kao „važnu na mnogo načina“.

„To pokazuje promenu u odnosima između Izraela i Egipta, uključujući Sisijev (egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija) važan poziv da se napreduje u mirovnom procesu i sa Palestincima i sa arapskim zemljama“, rekao je Netanjahu na početku današnje sednice vlade.

Pre dve nedelje Šukri se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali u palestinskoj autonomiji na Zapadnoj obali.

On dolazi u Izrael u ime egipatskog predsednika koji je pre nekoliko meseci pozvao izraelske političke partije da se ujedine u nastojanju da se obnovi izraelsko-palestinski mirovni proces. On je takođe pozvao arapske države da podrže ta nastojanja.

Diplomatski izvori u Egiptu izjavili su za palestinsku novinsku agenciji Maan da će izraelsko-palestinski mirovni proces biti glavna tema razgovora Šukrija i Netanjahua.

Izrael je postao diskretni saveznik Sisija nakon čitavih decenija ratova posle kojih je usledio napeti mir, navodi agencija Asošiejted pres.

Izrael često hvali Sisijev čvrst sav prema islamskim ekstremistima i smatra ga ključnim saveznikom u borbi protiv njih.