Protest Kine zbog američkih protivraketnih sistema

Svet 08. jul 201614:57 > 15:02
Podeli:
Izvor: Freeimages

Zamenik šefa diplomatije Kine Džang Esuj pozvao je ambasadore SAD i Južne Koreje kako bi im uručio protest zbog raspoređivanja kompleksa protivraketne odbrane na Korejskom poluostrvu, navodi se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine.

Raspoređivanje američkih sistema protivraketne odbrane u Južnoj Koreji narušava stratešku ravnotežu u regionu, nanosi ozbiljnu štetu strateškim interesima bezbednosti Kine i ne pomaže zaštiti mira u severoistočnoj Aziji, izjavio je Esuj, preneo je Sputnik.

On je istakao da je u vezi sa tim kineska strana uručila odlučan protest ambasadorima SAD i Južne Koreje i zatražila da obustave taj proces.

Kina nesumnjivo poseduje volju i sposobnost da zaštiti sopstvene strateške bezbednosne interese, kazao je Esuj.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je ranije saopštilo da je postiglo sporazum sa američkom stranom o raspoređivanju sistema protivraketne odbrane na poluostrvu.

Rusija: Na rakete ćemo odgovoriti raketama

Zbog američkog antiraketnog štita u Južnoj Koreji reagovala je i Rusija, a iz Moskve je poručeno da bi na istoku zemlje mogle da se rasporede raketni sistemi čiji opseg doseže do mesta raspoređivanja sistema protivraketne odbrane u Južnoj Koreji.

„Prilikom svog vojnog planiranja uzećemo u obzir odluku o raspoređivanju američke protivraketne odbrane u Južnoj Koreji. Zajedno sa Ministarstvom odbrane su izrađena konkretna rešenja o jačanju uticaja u tom pravcu, uključujući raspoređivanje raketnih i kopnenih jedinica“, rekao je prvi zamenik predsednika Vojnog komiteta Saveta Federacije Jevgenij Serebrenikov

On je naglasio da te jedinice mogu biti raspoređene u bilo kom mestu, uzimajući u obzir opseg raketa radi dostizanja mesta gde će biti raspoređena protivraketna odbrana u Južnoj Koreji.