Novi ruski zakon: Za terorizam odgovaraju deca starija od 14

Svet 07. jul 201622:40 > 22:45
Podeli:
Izvor: Freeimages/Geims

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket protivterorističkih zakona koji, između ostalog, predviđaju doživotnu robiju za krivično đelo međunarodnog terorizma, a starosna granica krivične odgovornosti za terorizam spuštena je na 14 godina. Zakon obavezuje mobilne operatere da čuvaju podatke o razgovorima i prepisku korisnika.

Autori zakona su šef Odbora za bezbednost Državne dume Rusije Irina Jarovaja i njen kolega iz Saveta Federacije Viktor Ozerov.

Zakon predviđa do 20 godina zatvora ili doživotnu robiju za krivično delo međunarodnog terorizma, odnosno za terorističke napade izvan granica Rusije kojima se ugrožava život građana Rusije i miran suživot zemalja i naroda, kao i za pretnju takvim napadima.

U krivični zakonik se dodaje član „prećutkivanje, odnosno nesaopštavanje nadležnim organima o planiranom zločinu“, što se takođe odnosi na terorizam i ne može biti primenjen na decu, roditelje ili supružnika osumnjičenog.

Zakon obavezuje mobilne operatere da čuvaju podatke o razgovorima i prepisku korisnika. Metapodaci, odnosno podaci koji ne otkrivaju sadržaj komunikacije, čuvaće se do tri godine, a sadržaj poziva i prepiske pola godine. To će važiti za servere isključivo na teritoriji Rusije.

Taj rok je ranije iznosio 12 sati. Na zahtev Federalne službe bezbednosti internet provajderi moraju da predaju specijalnim službama ključeve za dešifrovanje elektronskih pisama.

Protivnici ovog paketa zakona smatraju da će se posle njegovog usvajanja za 20 do 30 odsto povećati cena usluga mobilnih operatera jer je njima potrebna nova oprema za čuvanje podataka.

Imajući u vidu negativne efekte, Putin je naredio Vladi da smanji rizike za operatere.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da će „Vlada veoma rigorozno nadgledati proces implementacije tog zakona i doneće odgovarajuće mere ako to bude neophodno“.