FBI: Na našu odluku o Klintonovoj nije uticala Bela kuća

Svet 07. jul 201620:06 > 20:10
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Matt Rourke

Direktor američkog FBI Džejms Konvej negirao je navode da je s Belom kućom usaglašavao odluku o nepodizanju krivične prijave protiv Hilari Klinton zbog korišćenja privatnog servera za slanje mejlova u vreme kada je bila državna sekretarka.

Konvej je pred Kongresnom komisijom za reforme i odborom za nadzor rekao da niko nije uticao na njegovu odluku. Prema njegovim rečima, FBI se trudio da napravi slučaj protiv Hilari Klinton, ali da je na kraju zaključeno da slučaja nema.

Republički senator s Floride Džon Mica rekao je da je trenutak objavljivanja odluke sumnjiv i uporedio je njenu „koreografiju“ s brodvejskim mjuziklom „Hamilton“.

Odluka o nepodizanju optužnice protiv Hilari Klinton objavljena je nedelju dana pošto se njen muž Bil Klinton privatno sastao sa državnim pravobranilacem SAD Lorentom Linč, nekoliko dana posle svedočenja njegove supruge pred FBI.

Klintonova je, u pratnji američkog predsednika Baraka Obame, nastavila kampanju za predsedničku nominaciju demokrata samo nekoliko sati po objavljivanju odluke direktora FBI.

„Ovo je brz požar. Moji ljudi imaju pitanja“, rekao je Mica, dodajući da nije teoretičar zavere, ali da trenutak objave postavlja određena pitanja.