Vatiliks: Oslobođeni novinari, sveštenik osuđen

Svet 07. jul 201618:53 > 18:55
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Sud u Vatikanu oslobodio je dvojicu italijanskih novinara optužbi za odavanje poverljivih informacija o finansijama Svete stolice, a jedan sveštenik i članica finansijske komisije osuđeni su na zatvorske kazne.

Novinari Đanluiđi Nuci i Emilijano Fitipaldi oslobođeni su pošto se sud proglasio nenadležnim, a španski sveštenik i upravnik vatikanske finansijske komisije, monsinjor Anhel Valjeho Balda osuđen je na 18 meseci zatvora.

Konsultantkinja Frančeska Šauki, takođe članica vatikanske komisije, osuđena je na uslovnu zatvorsku kaznu od 10 meseci.

Tim presudama okončana je afera koja mesecima potresa Svetu stolicu, najviše zbog odluke o pokretanju postupka protiv novinara, koju je odobrio i papa Franja.

Sud nije usvojio zahtev tužilaštva da Šaukijeva bude osuđena na tri godine i devet meseci zatvora, a Balda na tri godine i jedan mesec, kao ni zahtev da Nuci dobije uslovnu osudu.

Balda, koji je u ponedeljak pušten na slobodu posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru, ponovo će morati u zatvor, a na presudu ima pravo da se žali.

Afera je počela u novembru prošle godine, kada su Balda i Šaukijeva uhapšeni zbog predavanja poverljivih dokumenata o finansijama Svete stolice Nuciju i Fitipaldiju.

Ta dokumenta poslužila su dvojici novinara da napišu knjige „Put krsta“ (Via Crucis) i „Škrtost“ (Avarizia), u kojima tvrde da je bivši državni sekretar Vatikana, kardinal Tarčizio Bertone, koristio novac iz vatikanskog fonda za bolesnu decu kako bi sebi izgradio luksuzni stan.