Šojble: EU je na testu najvažnijem u istoriji

Svet 03. jul 201617:13 > 17:17
Podeli:
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da EU posle izlaska Velike Britanije mora hitno da se usmeri ka rešavanju konkretnih problema ukoliko želi da povrati poverenje svoih građana.

On je za nemački list Velt am Zontag (Welt am Sontag) rekao da nije vreme za „velike vizije budućnosti“ i da se, umesto raspravama o izmenama ugovora i institucionalnim reformama, treba okrenuti rešavanju izbegličke krize, nezaposlenosti mladih i drugih konkretnih problema.

„Nije trenutak za velike vizije, situacija je veoma ozbiljna, a EU je na važnom testu, možda najvažnijem u svojoj istoriji“, kazao je Šojble, dodavši da je bio „zaprepašćen“ odlukom Britanaca da napuste Uniju.

On je naveo da se zalaže za čvršću integraciju Evrope, ali da nije moguće nastaviti po starom zbog porasta demagogije i evroskepticizma u pojedinim zemljama.

Šojble je ocenio da EU mora brzo i pragmatično rešiti probleme zajedničke politike u oblasti energetike i nabavke oružja.

„Ima mnogo toga da se uradi, vreme političkih govora je prošlo, EU mora svojim građanima dokazati da je i dalje sposobna da svojim delovanjem čini razliku“, poručio je on.