Nobelovka Malala Jusufzai postala milionerka

Svet 29. jun 201619:15 > 20:17
Podeli:
Izvor: Reuters/Tom Mihalek

Malala Jusufzai, pakistanska tinejdžerka koja je preživela napad Talibana, sa svojom porodicom postala je milonerka za manje od četiri godine zbog velike prodaje knjige o njenom životu i govorničkih nastupa širom sveta.

Osamnaestogodišnja Malala, najmlađa osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu, postala je slavna nakon što je iz zamalo fatalnog pokušaja napada na školski autobus u Pakistanu u 2012. izašla prkosna, nastavljajući da se bori za prava devojaka.

Jusufzai se lečila u Velikoj Britaniji, gde sada živi, a u svetu danas postoji velika potražnja za njenim govorima koje naplaćuje 152.000 dolara. Poređenja radi, južnoafrički borac protiv apartheida Dezmond Tutu po govoru traži 85.000 dolara, prenosi američki Institute for Policy Studies.

Neni memoari „Ja sam Malala“, objavljeni 2013., prodati su u 287.000 primeraka u Britaniji, čime je zaradila 2,2 miliona funti a ukupno u 1,8 miliona primeraka širom sveta, objavio je portparol istraživačkog centra Nielsen Book Research.

Malala je osnovala Malala Fond koji podržava projekte obrazovanja devojaka u zemljama u razvoju, a 2013. je kompaniju otvorila i njena porodica pod nazivom Salarzai Ltd. kako bi zaštitila prava na Malalinu životnu priču. Ta kompanija sa sedištem u Londonu je 2015. vredila je 1,87 miliona funti, što je rast od 65 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Od objavljivanje Malaline knjige ona je sa svojom porodicom donirala više od milion dolara humanitarnim organizacijama, većinom za projekte vezane za obrazovanje širom sveta, uključujući i Pakistan“, saopštila je Malalina porodica za Thomson Reuters Foundation.