Šulc: Slede pregovori sa Britanijom, sutra sastanak osnivača

Svet 24. jun. 201610:00 > 10:03
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da očekuje da ubrzo počnu pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Šefovi diplomatija šest zemalja osnivača Evropske unije sastaće se sutra u Berlinu.

Evropski parlament održaće u utorak vanredno zasedanje na kojem će se raspravljati o sledećim koracima posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije (EU), izjavio je danas u Briselu predsednik tog parlamenta Martin Šulc.

Lideri vodećih političkih grupa u Evropskom parlementu sastali su se danas u Briselu odmah posle objavljivanja rezultata britanskog referenduma.

Na tom sastanku je dogovoreno da u utorak bude sednica na kojoj će se odrediti „naredni koraci u proceduri ‘razvoda’ Velike Britanije i EU“, rekao je Šulc.

Šulc je rekao nemačkoj televiziji ZDF da višegodišnja neizvesnost „ne bi bila ni u interesu Velike Britanije, ni u interesu Nemačke, Francuske, Italije niti bilo koje druge članice EU“.

„Pretpostavljam da će pregovori o izlasku ubrzo početi“, rekao je predsednik Evropskog parlamenta.

Šefovi diplomatija šest zemalja osnivača Evropske unije sastaće se sutra u Berlinu gde će razgovarati o posledicama referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, saopštilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

„Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer primiće sutra, 25. juna kolege iz Francuske (Žan-Marka Eroa), Holandije (Berta Kundersa), Italije (Paola Đentilonija), Belgije (Didijea Rejndersa) i Luksemburga (Žana Aselborna) s kojima će razgovarati o aktuelnim političkim temama“, navodi se u saopštenju.

Agencija AP javila je da je reč o tradicionalnim razgovorima šest zemalja osnivača koje će razmotriti „aktuelne evropske političke teme“, saopšteno je u Berlinu.

Francuski predsednik Fransoa Oland zatražio je hitan sastanak pošto su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz Evropske unije.

Kabinet predsednika Francuske je saopštio da će tema sastanka biti budućnost Evrope.

Oland nije javno komentarisao rezultate britanskog referenduma, posle kojeg će se cela Evropa suočiti s posledicama.

Za izlazak iz EU glasalo je 51,9 odsto Britanaca, kako bi preuzeli veću kontrolu nad ekonomijom i granicama Velike Britanije.

„EU planira niz sastanaka“

Evropska unija planira niz sastanaka da pripremi Evropljane za život bez Velike Britanije.

Očekuje se tokom prepodneva saopštenje Evropske centralne banke da pruži uveravanja tržištima i ekonomskim krugovima. ECB je ranije navela da je spremna da se suoči sa svim situacijama kakav god da je rezultat referenduma.

Predsednici Evropske komisijie Žan-Klod Junker, Evropskog parlamenta Martin Šulc i Evropske komisije Donald Tusk imaju sastanak u 10.30 u Briselu da govore o novoj perspektivi evropskog projekta. Na sastanak je pozvan i Mark Rute, premijer Holandije koja je aktuelni predsedavajući EU.

Prvi sastanak zemalja EU je takođe predviđen oko podne u Luksmburgu na nivou državnih sekretara za evropska pitanja, koji treba da pripreme samit evropske dvadesetosmorice, 28. i 29. juna.

„Zemljotres Bregzita se dogodio“

Zemljotres Bregzita se dogodio, biće potrebne godine da se raščiste ruševine, naslov je komentara u današnjem britanskom Gardijanu.

„Teoretska mogućnost da bi Britanija mogla da napusti Evropsku uniju, što je bilo nominalno pitanje na listiću, ne predviđa ništa od šoka koji se dogodi kada zemlja zapravo glasa da to i uradi“, piše u komentaru.

Ruši se politika koja je vođena decenijama, kidaju se tradicionalne partijski savezi, autoritet premijera je srušen, a to je samo ono što se dešava na domaćem terenu, dodaje Gardijan.

„Ceo kontinet gleda sa strahom. Trebalo je da bude nezamislivo, a sada je ta pomisao postala delo. Evropa ne može više da bude ista“, piše list u dugom komentaru u mogućim uzrocima ovakvog glasanja Britanaca.

Kako se navodi desio se zemljotres, iako ne postoji geografski epicentar za glasanje za Bregzit.