Ferguson: Bliski istok se raspao i neće se više sastaviti

Svet 14. jun 201620:32 > 20:35
Podeli:
Izvor: Fonet

Bliski istok Henrija Kisindžera se raspao i neće se više sastaviti, ocenio je večeras Nil Ferguson, profesor istorije na Harvardu i autor knjige "Kisindžer: 1923-1968: Idealista", napominjući da je stabilizacija Bliskog istoka sedamdesetih godina prošlog veka i sklanjanje Rusije iz tog područja bio veliki uspeh američkog diplomate.

Govoreći o knjizi, Ferguson je rekao da je ona bila deo njegovog interesovanja za tu čudnu imperiju, SAD, „koja sebe ni ne sme da nazove carstvom“.

„Istorija američke moći je složenija i interesantnija kada govorimo o životu Henrija Kisindžera, kao američkom snu doseljenika Hajnca Kisingera, nemačkog Jevrejina“, naglasio je Ferguson.

Ferguson je rekao i da je prvo odbio Kisindžerovu ponudu da napiše njegovu biografiju, ali su dokumenti koje mu je pokazao iz „privatne kutije“ prelomile da napiše knjigu.

„Do pojave Hladnog rata, Kisindžer je bio idealista u smislu spoljne politike. Snažno se protivio ideji da se u Hladnom ratu radi o sukobu ekonomskih sistema, već je verovao da je to borba ideja – ideji slobode koju SAD imaju, a SSSR ne“, istakao je Ferguson.

Podsetio da je sredina 20. veka bila nasilna, posebno u trouglu Baltik-Balkan-Crno more, a to je posebno bilo od 1910-1950-tih zbog raspada carstva, ekonomske nestabilnosti i raspada multietničkih društava.

Na Bliskom istoku se od 2006. godine, dodaje on, prepoznaju te tri stvari i nasilje koje je dramatično poraslo Arapskim prolećem nema očiglednog razloga da se zaustavi. On smatra da će pred budućim predsednikom SAD, ko god on bude bio, imati težak zadatak da menja strategiju SAD prema Bliskom istoku.

„Ništa se neće promeniti dok Barak Obama ne ode iz Bele kuće u januaru“, rekao je on.

Postavljajući sam sebi pitanje ko će zameniti Obamu u Beloj kući, istoričar je rekao: „Stručnjaci za američku politiku su potcenjivali Donalda Trampa, ali ja nemam nameru da ponovim tu grešku“.

„Ako bi Tramp bio predsednik, to bi me uznemirilo, jer mislim da nije kvalifikovan za tu poziciju, ali sve više mislim da će on biti taj“, rekao je Ferguson.

Veruje i da će referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije biti u rezultatima pola-pola, a da odlazak Britanije iz EU može da dovede svet na ivicu nove krize.

Prvi deo biografije se zavržava 1968. godine, kada Kisindžer dolazi na vlast za izborom Ričarda Niksona za predsednika SAD, a čitaoci će naći pregršt pouka i paralela sa današnjim svetom zaoštrenih odnosa između svetskih sila.

Srpsko izdanje Fergusonovog bestselera objavio je Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD). Predsednik CIRSD, Vuk Jeremić, je na promociji knjige rekao da je tokom godina karijere upoznao izuzetne pojedince u svojim oblastima, ali da je retko bio impresioniran nečijim intelektom kao što je slučaj sa Fergusonom.