Ministri kupovali jahte od novca građana, u Gvatemali

Svet 12. jun 201611:21 > 11:27
Podeli:
Izvor: REUTERS/Saul Martinez

U okviru istrage o korupciji bivšeg predsednika Gvatemale uhapšena su trojica bivših ministara koji su javnim sredstvima kupovali skupocene rođendanske poklone poput jahti, luksuznih vila i helikoptera, javlja Anadolija.

Bivši predsednik Gvatemale Oto Perez Molina pod istragom je za korupciju. Istragu vode domaći tužioci uz podršku Ujedinjenh nacija, a glavni tužilac Telma Aldana saopšila je da su juče uhapšena trojica bivših ministra koji se dovode u vezu sa Molininim koruptivnim radnjama.

Bivši ministri odbrane Julises Anzuelo i Manuel Lopez, kao i bivši ministar unutrašnjih poslova Mauricio Lopez Bonila uhapšeni su zbog osnovane sumnje da su novcem iz državne kase i javnih fondova predsedniku Molini kupovali rođendanske poklone ukupne vrednosti od 4,3 miliona dolara.

Tužilac je takođe saopštio da se uhapšeni ministri terete i za pranje novca i zaveru protiv Milininih političkih neprijatelja.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Gvatemale Fransisko Rivas saopštio je da je u okviru iste istrage izdata i međunarodna poternica za hapšenje još dvojice bivših ministara i to ministra energetike Erika Arhilu i ministra komunikacija Alehandra Sinibalnija.

Prošle sedmice su u Gvatemali slobode lišene 23 osobe koje se terete da su bivšem šefu države Molini pribavljali ilegalnu finansijsku pomoć.

Oto Perez Molina (64) je penzionisani general koji je 2012. godine izabran za predsednika nakon velike kampanje koja se zasnivala na borbi protiv kriminala i korupcije. U septembru prošle godine podneo je ostavku nakon što mu je Vrhovni sud Gvatemale ukinuo imunitet i omogućio procesuiranje za prsten korupcije i mita koji je zemlju uveo u duboku političku i ekonomsku krizu. Sudi mu se u pritvoru.