SAD očekuje jedna od najružnijih izbornih trka u istoriji

Svet 11. jun 201617:39 > 12. jun 2016 00:10
Podeli:
Izvor: VOA

Posle poslednjih velikih primarnih izbora američka predsednička trka ušla je u novu fazu, koja otvara prostor za okršaj na opštim izborima između demokrate Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa.

Amerikanci će imati izbor između dvoje drastično različitih kandidata, a već se čini da će ovo biti jedna od najružnijih trka u američkoj istoriji.

Za demokratu Hilari Klinton, bio je to trenutak za pamćenje, svest da ulazi u istoriju kao prva žena kandidat jedne od dve vodeće stranke. Međutim, nije gubila vreme da preusmeri pažnju na svog republikanskog rivala Donalda Trampa.

“Verujemo da smo jači zajedno. Na ovim izborima ulog je veliki a izbor jasan. Donald Tramp je po svojoj naravi nepodoban da bude predsednik i glavnokomandujući”, izjavila je ona.

 Donald Tramp napada Hilari na osnovu njenog rada na položaju državne sekretarke kao i načina prikupljanja donacija fondacije Klinton.

“Hilari Klinton je pretvorila Stejt Department u svoj privatni hedž fond. Rusi, Saudijci, Kinezi… svi su davali novac Bilu i Hilari a u zamenu dobijali povoljan tretman“, kazao je milijarder i verovatni republikanski kandidat.

Međutim, Tramp je i dalje zauzet “kontrolom štete” pošto je jednog federalnog sudiju optužio da neće biti nepristrasan zbog svog meksičkog porekla. Taj komentar su osudili republiikanci kao što je predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan.

“Tvrdnja da neko ne može da obavi svoj posao zbog rase je školski primer rasističkog komentara. Mislim da apsolutno treba da ga odbacimo jer je potpuno neprihvatljiv. Ail da li verujem da je Hilari Klinton rešenje? Ne, ne verujem.”

Tramp je otišao predaleko za senatora iz Ilinoja Marka Kirka, koji je povukao svoju javnu podršku: “On je preveliki rasista za stranku Abrahama Linkolna, što se mene tiče.“

Kristi stao u Trampovu odbranu

Guverner Nju Džersija, Kris Kristi, je pak ustao u Trampovu odbranu.

“Rekao sam to i ranije – poznajem Donalda Trampa, znam ga već 14 godina. Donald Tramp nije rasista”, izjavio je guverner Kristi.

Hilari Klinton ulazi u opšte izbore sa malom prednošću u anketama, kaže analitičar Kajl Kondik.

“To je na neki način izbor između stabilnosti koju oličava Klinton i radikalne promene koju donosi Tramp. Birači bi mogli da budu malo konzervativniji, ne u smislu političke konzervativnosti već prosto nespremnosti da preuzmu veliki rizik i zato mislim da je za Klinton to najbolja poruka – da stalno govori da je previše rizično izabrati Trampa.”

Kondik takođe smatra da će negativna, ružna kampanja puna ličnih napada dominirati trkom u narednih pet meseci.

Demokrata Berni Sanders ocenio je da bi Donald Tramp bio katastrofalan predsednik SAD i obećao je da će sarađivati sa Hilari Klinton da bi se porazio Tramp. Sanders, međutim, još nije priznao poraz u trci za nominaciju a sudeći po izjavama iz Bele kuće – neće biti pod pritiskom da to uradi pre poslednjih primarnih izbora – ovde u prestonici, sledećeg utorka.