Fudbal u senci terorizma i štrajkova

Svet 10. jun 201618:00 > 19:26
Podeli:
Izvor: N1

U Francuskoj u petak uveče počinje 15. evropski fudbalski Šampionat Evrope u fudbalu, 15. po redu, na stadionu Sen Deni u predgrađu Pariza, utakmicom između selekcije domaćina i Rumunije. Ovo je četvrti uzastopni šampionat bez Srbije.

Uvodnu utakmicu imali su engleski navijači u Marselju. Grupe pijanih tinejdžera su u muslimanskim četvrtima ovog lučkog grada pevali i zvali navodne izisovce na obračun. Intervenisala jhe policija i sprečila tuču 100 Britanaca i oko 50 lokalaca.

Tuče navijača nisu glavna preokupacija francuske policije, što se tiče bezbednosti na šampionatu. Više od 90.000 policajaca, žandarma i privatnih agenata brinuće za bezbednost u 10 gradova, gde se igraju utakmice.

Najveća pretnja uspešnom održavanju šampionata ipak su moćni sindikati. Od danas štrajkuju i penzioneri. Dvomesečni štrajkovi protiv Zakona o radu prete da iskomplikuju logistiku snabdevanja ekipa učesnica.

Štrajkače je na razumno ponašanje od jutros pozvao i predsednik Oland, pozivajući naciju da pokaže primereno gostoprimstvo.

„Vlada će upotrebiti sve legalne mere u okviru svojih nadležnosti. Ako saobraćaj ne bude funkcionisalo, predsednik će narediti prisilno vraćanje na posao“, kazao je Alan Vidales, ministar saobraćaja u francuskoj vladi.

Tako je na dan otvaranja šampionata fudbal u drugom planu. Titulu brani Španija, koja je pre četiri godine bila najbolja na šampionatu u Poljskoj i Ukrajini, a prognoze kažu da je tim Visentea Del Boskea i dalje jedan od najvećih kandidata za prvo mesto, ali tek iza šampiona sveta Nemačke i Francuske.