Obama podržao Hilari Klinton

Svet 09. jun 201622:11 > 22:13
Podeli:
Izvor: Reuters/Jim Young

Američki predsednik Barak Obama formalno je danas podržao Hilari Klinton kao kandidata Demokratke stranke na predsedničkim izborima u SAD, pozivajući se na njeno iskustvo i čvrstinu karaktera. On je pozvao demokrate da stanu iza nje kako bi zajednički pobedi republikanca Donalda Trampa.

„Kao neko ko zna koliko je odgovoran i težak posao predsednka SAD, mogu da kažem da će Hilari Klinton biti dobra u tome, jer je dobro poznajem i znam da ima iskustvo i čvrst karakter“, poručio je Obama putem snimka koji je na internetu objavio izborni tim Klintonove.

On je pozvao i na jedinstvo demokrata i obećao da će se aktivno uključiti u predsedničku kampanju Hilari Klinton.

Izborni tim bivše prve dame i američke državne sekretarke saopštio je da će se Obama i ona prvi put zajedno pojaviti u sredu u Grin Beju, u Viskonsinu, gde će govoriti o napretku postignutom tokom Obaminog mandata i viziji američke budućnosti.

Podrška Klintonovoj usledila je u jeku pritisaka vrha Demokratske stranke na glavnog rivala Klintonove, Bernija Sandersa, da se povuče iz predizborne trke kako bi stranka mogla da se usredsredi na pobedu protiv republikanskog kandidata, Donalda Trampa.

Sanders je posle sastanka sa Obamom u Beloj kući rekao da je spreman da sarađuje s Klintonovom u cilju pobede nad Trampom, ali i da će nastaviti svoju kampanju učešćem na konvenciji Demokratske stranke krajem jula u Filadelfiji.