Bregzit razjedinio britanske konzervativce

Svet 08. jun 201618:58 > 19:02
Podeli:
Izvor: N1

Kako se približava referendum o članstvu Velike Britanije u EU, zakazan za 23. jun, sve je oštrija rasprava među konzervativcima koji su decenijama razjedinjeni oko EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron optužuje pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije da prodaju „političke fantazije“ i ugrožavaju ekonomiju zemlje.

Evroskeptik i političar Najdžel Faraž u TV debati sa primijerom tvrdi upravo suprotno.

„Mislim da je evrozona jedna katastrofa. Pogledajte šta se desilo Grčkoj i drugim mediteranskim zemljama. Novca više nema, ali oni i dalje štede za vojsku Evropske Unije i druge stavke u budžetu koje će najaviti nakon našeg referenduma“.

Protivnici izlaska smatraju da Britanija mora da se bori za svoje interese unutar Unije, i da je ostanak važan za privredu.

„Mi već imamo specijalni status u EU. Imamo našu valutu, nismo u šengen zoni, štitimo sami naše granice. Dakle od članstva imamo samo koristi“, kaže Dejvid Kameron.

Istraživanja pokazuju da je, iako ima nešto više pristalica ostanka u Uniji, britansko društvo duboko podeljeno.

Pristalice Bregzita kažu da će se kratkoročna previranja nadoknaditi oslobadjanjem od birokratskih ograničenja u EU, kao i mogućnošću da se suzbije velika imigracija. Protivnici tvrde da bi se Bregzitu najviše radovali Putin i Islamska država.