Mandelini vozač, sekretarica i škola dobili deo nasledstva

Svet 27. maj 201620:24 > 20:33
Podeli:
Izvor: REUTERS/Siphiwe Sibeko

Vozač Nelsona Mandele, njegova lična sekretarica i nekoliko škola koje su bile drage nekadašnjem južnoafričkom predsedniku, u petak je dobilo svoj deo nasledstva tog nosioca Nobelove nagrade za mir, po njegovom testamentu, dve godine posle njegove smrti.

Mendela je ostavio 22 miliona randa (1,2 miliona evra), a neki od onih koji mu nisu rođaci, proglašeni su naslednicima na simboličnoj ceremoniji u Johanesburgu. Nasledstvo Nelsona Mandele je izazvalo sporove, a njegova kuća u Kunuu, u pokrajini Istočni Kejp i dalje je predmet pravne borbe koju je pokrenula njegova supruga Vini Madikizela-Mandela. 

U petak, Mendelin vozač, Majk Maponja koji je radio za njega 23 godine, dobio je ček na 50.000 randa (2.800 evra). On je rekao da je „duboko tužan i srećan“ zbog nasledstva.

„Ovo je tipičan znak dobrote i velikodušnosti Madiba“, rekao je on, pominjući ime od milja kojim većina Južnoafrikanaca s ljubavlju naziva Mandelu. 

„Nisam iznenađen što je mnogima od nas ostavio po nešto. Malo ljudi bi to uradilo“, dodao je on.

Sekretarica Nelsona Mandele, Zelda La Grandž, koja danas nije došla, takođe je dobila 50.000 randa.

Ostali naslednici koji su dobili po ček, između ostalih su južnoafrički Univerzitet Fort Here, gde je Mandela studirao, Osnovna škola u Kunuu koju je prvu pohađao, i gimnazija Orlando Vest u četvrti Soveto, gde je živeo. 

Jedan od izvršilaca testamenta Nelsona Mandele, Dikgang Moseneke, pohvalio je odnos porodice u podeli nasledstva. „Uprkos medijskim spekulacijama, u porodici nema sukoba. Ona je bila čvrsta (…) i ostala privržena ljubavi za njega“, rekao je on. 

Nelson Mendela je predsedavao Južnom Afrikom od 1994. do 1999. godine, posle 27 godina u zatvoru zbog učešća u borbi protiv aparthejda. Umro je 5. decembra 2013, u 95. godini.  Februara 2014. godine, kada je njegov testament objavljen, pokazalo se da je njegova supruga Grasa Mahel dobila većinu. 

Otac Južne Afrike nije se obogatio. Ali, imao je značajan prihod od objavljivanja knjiga i od projekata koji su nosili njegovo ime, od robne marke za odeću, od štampanja majica s njegovim likom i od jedne realiti TV-serije.