Na komemoraciji u Mauthauzenu apel Evropi za solidarnost

Svet 15. maj 201621:31 > 23:15
Izvor: Reuters/Dominic Ebenbichler

Ovogodišnja 71. komemoracija povodom oslobađanja ozloglašenog koncentracionog logora Mauthauzen bila je u znaku zahteva za međunarodnu solidarnost, a sećanju na žrtve i oslobađanje logora prisustvovalo je oko 6.000 ljudi iz celog sveta.

Predsedavajući Komiteta Mauthauzen Austrija Vili Mernji podsetio je da je u ovom logoru solidarnost bila važna za preživljavanje, kroz brigu o bolesnim logorašima, ali i u razotkrivanju nacističkih doušnika.

„“Preživeli su nam pokazali šta može da znači solidarnost. Morali bi da se postidimo ako bi tim ljudima rekli da to danas nije moguće““, naglasio je on.

Mernji je s tim u vezi zatražio pravu međunarodnu solidarnost za ljude koji od rata beže u Evropu, dodajući da su evropske vlade trenutno samo solidarne u odvraćanju pogleda.

Ovogodišnja ceremonija bila je nešto drugačija nego proteklih godina, i sve delegacije udruženja logoraša iz više zemalja sveta, među kojima i udruženje iz Srbije, okupile su se na glavnom „trgu za apel“, umesto da defiluju jedna za drugom, pa su isti trg napustili zajedno u simboličnom činu podsećanja na oslobađanje logora.

I u ovom aktu oni su ukazali na strašne sudbine izbeglica, a učesnici su nosili letke u znak sećanja na migrante koji su se udavili u moru u pokušaju da se domognu Evrope.

Na marginama komemoracije u Mauthauzenu predstavljena je „knjiga sećanja“, štampana na nemačkom i engleskom, a u internet-izdanju je objavljena na 14 jezika.

Uz spiskove, u posebnom tomu biće objavljene biografije 300 logoraša koji su umrli u Mauthauzenu ili logorima koji su bili u njegovom sastavu, a među kojima će biti i Srba. U delu od tri toma rekonstruisan je identitet 84.270 žrtava.

U Mauthauzenu i njegovih 49 spoljnih logora bilo je internirano oko 200.000 ljudi, a najmanje 90.000 je ubijeno ili je umrlo u njemu.