Pretraženo skladište Mosak Fonseke

Svet 23. apr 201613:44 > 13:46
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Jasso

Panamski zvaničnici pretražili su skladište advokatske firme Mosak Fonseka, koja je u centru slučaja "Panamska dokumenta" o ofšor poslovanju i pranju novca.

Tužilac za organizovani kriminal Havijer Karabalo izjavio je da je nađena velika količina dokumenata povezana s kompanijom, ali nije jasno šta ta dokumenta sadrže.

Policijski agenti su izneli više vreća s iseckanim papirom.

Kompanija „Mosak Fonseka“ saopštila je u petak da materijal šalje u to postrojenje na reciklažu i da su sve informacije iz tih dokumenata već prebačene u elektronsku formu i predate tužilaštvu.

Glavne kancelarije te firme pretražene su prošle sedmice, posle čega je tužilaštvo saopšilo da „trenutno nema elemenata za pokretanje postupka protiv firme ‘Mosak Fonseka’ niti njenih vlasnika i zaposlenih“.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je početkom meseca objavio 11,5 miliona dokumenata na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme „Mosak Fonseka“. U njima je opisano ofšor poslovanje svetske elite, među kojima su mnogi biznismeni, politički lideri i istaknute ličnosti.