Pulicerova nagrada Vašington postu i AP-u

Svet 18. apr 201623:41 > 23:43
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/ Manuel Balce Ceneta

Pulicerova nagrada za doprinos u oblasti novinarstva, književnosti, dramske umetnosti i muzike dodeljena je po 100. puti, a među laureatima ove godine našli su se američki dnevni list Vašington post i novinska agencija Asošijejted pres (AP).

Vašington postu je dodeljena nagrada za izveštavanje o temama od nacionalnog značaja i kreiranje i korišćenje nacionalne baze podataka o građanima koje su ubili policajci na dužnosti.

Vašington post je utvrdio da su samo tokom prošle godine policajci na dužnosti ubili 990 osoba širom SAD, da nenaoružani muškarci afro-američkog porekla sedam puta češće stradaju u policijskim akcijama nego nenaoružani belci i da je čak 50 policajaca bar jednom ubilo nekoga.

Agencija Asošijejted pres dobila je nagradu za javni doprinos i članke o eksploataciji radnika u preradi ribe i morskih plodova u Indoneziji i Tajlandu.

Izvor : Reuters/ Alkis Konstantinidis

Henri Tredgil je nagrađen je za muzički album „In for a Penny, In for a Pound“, koji je žiri ocenio kao originalan rad koji uspešno dočarava savremeni život u Americi.

Za istraživačko novinarstvo i reportaže o duševnim bolnicama nagrađeni su listovi Tampa bej tajms (The Tampa Bay Times) i Sarasota herald tribjun ( Sarasota Herald-Tribune). Tampa bej tajms osvojio je i nagradu za lokalnu reportažu o efektima obrazovanja u gradu Pinelas Kauntiju na Floridi.

Lin Manuel Miranda dobio je nagradu u oblasti drame za biografsko delo „Hamilton“ o životu hip-hop zvezde Aleksandera Hamiltona.