Istraga protiv Mosak Fonseke privremeno obustavljena

Svet 14. apr 201611:01 > 11:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Jasso

Istraga protiv advokatske kancelarije "Mosak Fonseka", čije je kancelarije policija juče pretresla u cilju pribavljanja informacija o pranju novca u slučaju "Panamska dokumenta", privremeno će biti obustavljena, pošto trenutno nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka, saopštilo je panamsko tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Trenutno nema elemenata za pokretanje postupka protiv kancelarije ‘Mosak Fonseka’ niti njenih vlasnika i zaposlenih“, rekao je medijima tužilac za organizovani kriminal Havijer Karabaljo.

On je dodao da će odluka o eventualnom pokretanju postupka biti doneta naknadno, posle detaljne analize informacija do kojih je policija došla prilikom pretresa.

Advokatska kancelarija „Mosak Fonseka“ čuvala je dokumentaciju u elektronskoj formi, na više različitih servera, što je dodatno zakolmplikovalo istragu, rekao je Karbaljo.

Panamska državna tužiteljka Kenija Porsel takođe je rekla da je istraga veoma složena, jer u Panami neplaćanje poreza ne predstavlja krivično delo, ali da će zemlje Centralne Amerike saradjivati u rasvetljavanju slučaja.

Više desetina ljudi protestovalo je ispred sedišta kancelarije „Mosak Fonseka“ u Panami, tražeći da se uhapse odgovorni za korupciju i da se stane na put tajnim kompanijama.

Finansijski sistem u Panami na meti je oštrih kritika od početka afere „Panamska dokumenta“, u kojoj je, prema izvorima bliskim istrazi, otkriveno više od 214.000 ofšor kompanija osnovanih u 200 zemalja i prekomorskih teritorija.