Policija pretresla prostorije Mosak Fonseke

Svet 13. apr 201607:49 > 19:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Jasso

Panamske vlasti u utorak uveče pretresle su kancelarije pravne firme Mosak Fonseka tragajući za dokazima o ilegalnim aktivnostima.

Firma sa sedištem u Panami je u središtu afere nazvane „Panamski dokumenti“ koja je razotkrila brojne moćnike širom sveta zbog poslovanja preko ofšor kompanija zbog izbegavanja plaćanja poreza u vlastitim zemljama.

Panamska policija već je ranije objavila da traga za dokumentacijom kojom bi „utvrdila da je firma korišćena za moguće ilegalne delatnosti“. Preduzeće je optuženo za prevaru i izbegavanje poreza.

Policijska vozila tokom poslepodneva okružila su zgradu u kojoj je sedište te kompanije i tim pod vodđtvom tužioca Havijera Karavalja, specijalizovanog za organizovani kriminal i pranje novca, počeo je pretres.

Preduzeće nije u utorak odgovaralo na upite medija, prenosi Rojters.

Ranije je jedan od osnivača firme Ramon Fonseka kazao kako kompanija nije prekršila nikakve zakone, niti je uništila dokumentaciju i da su sve njene aktivnosti zakonite.

Vlade širom sveta počele su da istražuju moguće povrede zakona koje su počinili moćnici nakon što je objavljeno više od 11,5 miliona dokumenata iz poseda firme koji obuhvataju razdoblje od proteklih 40 godina.

Dokumenti ukazuju na poslovanje mnogih poznatih osoba uključujući prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, porodice britanskog i pakistanskog premijera, kao i kineskog predsednika Ksija Đinpinga kao i predsednika Ukrajine.