Panamska firma koristila Crveni krst da sakrije novac

Svet 10. apr 201620:10 > 21:28
Podeli:
Izvor: Reuters

Panamska advokatska firma Mosak Fonseka pomagala je pojedinim klijentima u skrivanju novca tako što je prikazivala da su povezani s finansiranjem Crvenog krsta i drugih humanitarnih organizacija, pokazali su najnoviji detalji objavljeni u nedelju.

Objavili su ih francuski Mond, švajcarski Le matan dimanš i Sontags cajtung koji su deo medijske mreže koja ima pristup Panamskim dokumentima koji su procurili iz kompanije Mosack Fonseka.

Na taj način su, kako tvrde listovi, klijenti lakše otvarali račune u bankama za svoje ofšor firme prikrivši tako poreklo više miliona dolara.

Mosack Fonseka osnovala je dve fondacije čiji je službeni korisnik bio Crveni krst. Te fondacije imale su udeo u 500 kompanija. Navodi se da je korišćen naziv Međunarodni Crveni krst umesto Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Peter Maurer izjavio je da njegova organizacija nije imala nikakve veze sa ofšor kompanijama i da nikada nije dobila nikakvu donaciju od njih.

Glasnogovornica MKCK Kler Kaplun izjavila je za medije da poslednja otkrivanja za njih predstavljaju „potpuno iznenađenje i šok“ i dodala da je upotrebu imena ili loga grupe bez dozvole zabranjeno međunarodnim pravom.

Jedanaest i po miliona dokumenata procurelo je iz kompanije Mosack Fonseka iz Paname, koja je brojnim svetskim državnicima pomagala u pranju novca i izbegavanju plaćanja poreza.

Međunarodni konzorcijum novinara istraživača (ICIJ) je otkrio tajne dokumente o poslovanju pomenute kompanije u Panami i podelio ih s 80 svetskih medijskih kuća.