"Panamski papiri" drmaju i Kameronovu fotelju

Svet 08. apr 201618:46 > 18:58
Izvor: REUTERS/Dan Kitwood

Ekonomski analitičari tvrde da Panamski papiri nisu otkrili ništa što se nije znalo i ranije, i da of šor kompanije i poreski rajevi postoje po međunarodnom zakonu. Ali posle predsednika vlade Islanda, koji je već podneo ostavku, drma se i fotelja britanskog premijera.

Tri dana su britanski mediji pritiskali premijera Dejvida Kamorona da objasni otkud njegovo ime u „Panamskim papirima“. Tek sinoć je priznao je do 2010. posedovao deonice u ofšor fondovima svog oca registrovanim na Bahamima.

„Supruga Samanta i ja posedovali smo 5.000 deonica u Blairmore Investment Trustu koje smo u januaru 2010. prodali za oko 30.000 funti“, kaže Kameron. „Iskreno, nemam šta da krijem. Ponosan sam na oca i ono što je napravio, na kompaniju koju je osnovao i sve ostalo. Ne mogu da trpim da se njegovo ime vuče po blatu“.

Laburisti smatraju da je odugovlačenjem da se obrati javnosti i objavljivanjem delimičnih istina, Kameron izgubio poverenje naroda i da mora da podnese ostavku.

„Posedovao je te deonice dok je bio lider opozicije. Oslobodio ih se malo pre nego što je postao premijer. Kao premijer zalagao se za početak nove ere transparentnosti. Tri dana ga novinari pitaju legitimno pitanje o tom fondu, da bi on tek posle tri dana jednoj jedinoj televiziji nešto priznao“, kaže Tom Votson, zamenik predsednika Laburističke partije.

Laburisti zameraju Kameronu da je izbegao direktne odgovore i pitaju zašto u finansijskom registru premijera nije bilo beleške o njegovim interesima u toj firmi. Kameron je do juče tvrdio da nema nikakve akcije ni of šor firme.

„Morao je da zna da se tako ne sme. Morao je da bude iskren, jer pre ili kasnije sve izađe na videlo“, kaže jedna građanka.

„Mislim da bogataši uvek nađu način da sakriju pare. Svi moraju da plate svoj porez. Svi“, dodaj druga.

Na osnovu dokumenata iz panamske advokatske kompanije „Mosak Fonseka“ obelodanjeno je da je Ijan Kameron, otac premijera, bio na čelu investicionog fonda Blemor Holdings, čiji su prihodi trideset godina skrivani od britanskih poreskih organa, piše Gardijan.

Britanci su nezadovoljni, ali komotna većina u Donjem domu verovatno će biti dovoljna Kameronu da ostane u Dauning stritu 10.

Detaljnije u prilogu Vladana Alimpijevića: