Češki desničar moli boga za veliki teroristički napad na EU

Svet 08. apr 201610:31 > 10:36
Izvor: Freeimages.com/olddocks

Češki ekstremista iz pokreta Blok protiv islama koji sarađuje sa marginalnom parlamentarnom strankom Zora, Jirži Bartak, kaže da se svakog dana moli bogu da se islamski fundamentalisti izvedu zaista veliki, jeziv teroristički napad na Evropu, i čak na društvenim mrežama daje predloge gde bi to mogli da učine u Pragu.

Bartaku smeta, kako je napisao na Fejsbuku, to što se većina Evropljana oseća bezbedno i ne interesuje ih politika. On veruje da bi veliki teroristički napad islamskih terorista toj većini otvorio oči, prenele su današnje Lidove novini.

„Bože, kako se ja toliko MNOGO molim za neki zaista veliki teroristički napad koji bi toj ćutećoj većini otvorio oči“, napisao je Bartak, naglasivši reč „mnogo“ velikim slovima.

Češki ekstremista smatra da se ljudi neće pokrenuti da preduzmu radikalne mere protiv izbeglica i proteraju islam iz Evrope sve dok ne strada neko od njima najbližih i dok teroristički napad ne ugrozi njih lično.

Na kraju Bartak navodi gde i kako bi mogao da se izvede napad u Pragu za male pare, jednostavno i to toliko da to može da učini i đak srednje škole.

Komentari su se pojavili na profilu potpredsednika Bloka protiv islama Petra Hampla koji je pokrenuo debatu optužbom da je izbeglički talas u stvari genocid nad Evropljanima, a kada su se za Bartakove molitve zainteresovali mediji, komentari su hitno izbrisani sa Fejsbuka.

Blok protiv islama vodi entomolog Martin Konvička koga je danas tužilaštvo optužilo za podsticanje mržnje protiv muslimana i izbeglica, između ostalog zato što im je javno pretio da će ih, ako dođu u Češku, samleti i pretvoriti u koštano brašno. On će zbog te izjave odgovarati pred sudom.

Dok predsednik Češke Miloš Zeman pruža podršku Bloku protiv islama i raznim islamofobnim inicijativama protiv prihvatanja muslimanskih izbeglica, i čak je na godišnjicu „Plišane revolucije“ 17. novembra prošle godine, umesto na državno obeležavanje godišnjice, otišao na miting čeških islamobofnih ekstremista, predsednik Slovačke Andrej Kiska apeluje da se ekstremisti nazovu pravim imenom – fašisti.

Kiska je to izjavio juče tokom posete mesta Krupina u centralnoj Slovačkoj u kojoj su slovački ekstremisti povezani s neonacistima iz Narodne stranke naša Slovačka, predsednika Regiona Banske Bistrice Marijana Kotlebe, osvojili najviše glasova na izborima 5. marta, čak 18 odsto, dok su na nivou države dobili poverenje osam odsto birača.

„Kotleba je fašista i treba ga nazvati pravim imenom, jasno i direktno“, kazao je slovački predsednik na konferenciji za novinare u Krupini.

Kiska je naglasio da nikada neće prihvatiti da se ekstremističkim, neonacističkim strankama pristupa kao prema normalnim partnerima.

„Mlade ljudu uvek iznenadi kada im se objasni ko je Marjan Kotleba. Pored toga što paradira u ozloglašenoj uniformi, izjavljuje da je Slovački narodni ustanak (protiv nacista i marionetske fašističke slovačke vlade) bio jedan od najžalosnijih događaja naše zemlje. Govori da Jevreji koji su bili deportovani iz (marionetske) Slovačke nezavisne države i bili pobijeni, nisu naš problem jer smo mi slovenski, a ne jevrejski narod“, kazao je Kiska.