Jermenija i Azerbejdžan razmeili optužbe o kršenju primirja

Svet 07. apr 201616:48 > 16:50
Izvor: Reuters

Azerbejdžan i Jermenija razmenili su optužbe o kršenju primirja u Nagorno-Karabahu, dok su se Rusija i Iran uključili u diplomatske napore za izbegavnje opšteg rata koji bi mogao da destabilizuje strateški region Kavkaza.

Azerbejdžankso ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska uzvratila vatru pošto su jermenske snage pucale iz minobacača i visokalibarskog oružja na položaje azerbejdžanske vojske.

Jermenija je, s druge strane, optužila Azerbejdžan da je grantirao položaje njene vojske.

Pojačana retorika bi mogla da omete primirje koje je posle posredovanje Rusije proglašeno u utorak za zaustavljenje obnovljenih sukoba oko Nagorno-Karabaha, oblasti u sastavu Azerbejdžana koja je većinski naseljena Jermenima i koja je pod kontrolom jermenskih separatista.

Azerbejdžansko ministarstvo navodi da je 31 vojnik te zemlje ubijen u sukobima od subote, dok Nagorno-Karabah navodi da je na njegovoj strani poginulo 30 vojnika. Obe strane poginule na neprijateskoj strani broje u stotinama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas nadu da će se primirje održati i naglasio da je potrebno naći političko rešenje za dugogodišnji sukob.

„Praktično svi delovi sporazuma su već na stolu“, rekao je Lavrov posle razgovora sa šefovima diplomatije Azerbejdžana i Irana u Bakuu.

Dok je Turska snažno podržala Azerbejdžan, Rusija je prema zajedničkom bezbedosnom paktu bila u obavezi da štiti Jermeniju, mada nastoji da održi prijateljskle odnose s Azerbejdžanom kojem inače isporučuje oružje.

Agencija Asošijetid pres navodi da je za Iran sastanak u Bakuu bio prilika da poboljša svoje privredne odnose sa susednim zemljama.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare iranski ministar spoljnih poslva Mohamad Džavad Zarif je bio usredsredjen na planove za unapredjenje saradnje s Azerbejdžanom i Rusijom u transportu, energiji i bezbednosti.

U Nagorno-Karabahu više od dve decenije traje zamrznuti sukob. Posle šestogodišnjih sukoba, u kojima je ubijeno skoro 30.000 ljudi, primirje je potpisano 1994, ali je i posle bilo sporadičnih sukoba.