Ogromne kazne za lažne dojave o bombi u Poljskoj

Svet 06. apr 201615:14 > 15:25
Izvor: AFP

Aerodromima i institucijama u Poljskoj prekipelo je da često evakuišu putnike i zaposlene zbog lažnih dojava o podmetnutoj bombi i rešili su da ubuduće na sudu zahtevaju odštetu od šaljivdžija.

Prvi je krenuo glavni međunarodni aerodrom u Varšavi, koji je sinoć zbog lažne uzbune ostao paralisan sat i po. 

„Odlučno i bez kompromisa zahtevaćemo da krivci za lažnu uzbunu snose svu odgovornost. Ne mislim samo na pokrivanje svih troškova, već i na žigosanje u javnosti. Insistiraćemo da bude objavljena njegova fotografija i ime i prezime“, saopštio je direktor Poljskih aerodroma Marijuš Špikovski. 

Varšavski aerodrom „Frederik Šopen“ zatvoren je sinoć na sat i po dok pirotehničari sa specijalno obučenim psima nisu pregledali prostor, evakuisano je 300 putnika a 13 letova je kasnilo. Policija je vrlo brzo otkrila da je bombu lažno dojavio 29-godišnji Poljak iz Starahovica na jugu Poljske i uhapsila ga je. 

Preti mu kazna do osam godina zatvora i to da će morati da pokrije sve troškove koji još nisu poznati, ali kreću se prema procenama stručnjaka oko nekoliko desetina hiljada evra. 

Zbog lažne dojave sinoć je, samo nešto malo ranije, evakuisano i oko 400 putnika sa sporednog varšavskog međunarodnog aerodroma Modlin. Letovi nisu kasnili, ali je situacija bila neprijatna zato što su gotovo istovremeno bila zatvorena oba aerodroma u poljskoj prestonici. Aerodrom u Modlinu morao je zbog šale pijanog mladića da bude evakuisan i pre devet dana, a tada je nekoliko letova preusmereno na aerodrom „Frederik Šopen“. 

I tu je policija vrlo brzo otkrila „šaljivdžiju“, 28-godišnjeg Poljaka, koji je bombu dojavio sa svog mobilnog telefona tokom rođendanske proslave u okolini Varšave.  Policija je još iste večeri upala na rođendansku žurku, a pošto su svi bili pijani i niko nije hteo da prizna ko je dojavio bombu, uhapsila je sve, da bi nakon saslušanja u pritvoru ostao samo vinovnik. 

Da Špikovski misli ozbiljno kada je kazao da će za takvu patologiju tolerancija biti ubuduće ravna nuli pokazuje odluka da tuži sudu za odštetu krivce za obe evakuacije.

Policija se nada da će vickaste Poljake zastrašiti makar papreno skupi troškovi odšteta, kada već ignorišu da poljski zakoni za lažne uzbune predviđaju kazne do osam godina zatvora.