Vrtoglavi izdaci za vojsku – prednjače SAD i Kina

Svet 05. apr 201622:49 > 22:59
Izvor: REUTERS/Ahmad Masood

Izdaci za vojsku u svetu su u 2015. godini dostigli 1,7 biliona dolara, što je jedan odsto više nego u 2014. godini, a rekorder su i dalje Sjedinjene Američke Države, koje potroše 36 odsto ukupnih vojnih izdataka u svetu.

Drugo i treće mesto zauzimaju Kina i Saudijska Arabija, dok je Rusija na četvrtoj poziciji, saopštio je stokholmski Međunarodni institutu za proučavanje mira (SIPRI).

Nešto manje vojnih izdataka nego u 2014. imali su zapadna Evropa, Afrika i Latinska Amerika, a povećanje troškova zabeleženo je u Aziji i Okeaniji, istočnoj i centralnoj Evropi, kao i na Bliskom istoku. 

U prošloj godini vojni budžet je najviše uvećala Litvanija, čak za trećinu. Poljska je za vojsku potrošila 22 odsto više, Slovačka 17, a Letonija 14 odsto. 

Izdaci SAD za vojsku u 2015. godini smanjeni su za 2,4 odsto, ali je Amerika i dalje rekorder sa utrošenih 596 milijardi dolara, skoro tri puta više od Kine, koja je, prema procenama, za armiju izdvojila 215 milijardi. 

Saudijska Arabija se probila na treće mesto sa vojnim budžetom od 87 milijardi dolara, a Rusija je pala na četvrtu poziciju sa 66,4 milijarde dolara. 

SIPRI napominje da u vojnu potrošnju uračunava izdvajanja države na vojne snage i aktivnosti, uključujući zarade i druga primanja, operativne troškove, nabavku oružja i opreme, vojnu industriju, istraživanje i razvoj i administrativne troškove.