Uhapšen Alžirac koji je pravio lažna dokumenta teroristima

Svet 27. mar. 201609:09 > 09:12
Podeli:
Izvor: Tanjug/ANSA/Maurizio Degl''Innocenti

Alžirac koga Belgija traži u okviru istrage o lažnim ličnim dokumentima koje su koristili napadači u Parizu i Briselu uhapšen je u subotu u Italiji.

Osumnjičeni Džamal Edin Ouali (40) priveden je na osnovu evropskog naloga za hapšenje u južnom regionu Salerno, u gradu Belizi, u zajedničkoj operaciji antiterorističkih snaga i rimske policije za specijalne operacije, navodi se u medijskim izveštajima. Negovo ime pronađeno je u dokumentima tokom pretresa stana nedaleko od Brisela u oktobru prošle godine.

Ouali je osumnjičen da je deo kriminalne mreže koja pravi lažna dokumenta za ilegalne migrante i narednih dana biće izručen Belgiji.

Policija je u njegovoj radionici našla stotine digitalnih fotografija, među kojima su bile i tri fotografije osumnjičenih za planiranje napada u Parizu u novembru. Takođe je nađena i fotografija Nadžima Lašrauia, bombaša samoubice s aerodroma u Briselu, objavili su italijanski mediji citirajući policiju.

Grupa falsifikatora razbijena i u Grčkoj

Grčka policija uhapsila je šest osoba u sklopu operacije razbijanja grupe koja je falsifikovala dokumente za azilante na ostrvu Kos, saopštila je Obalska straža. Tokom operacije iz nekoliko kuća na Kosu zaplenjeni kompjuteri, kamere i veliki broj lažnih dokumenata i mobilnih telefona.

Oko milion izbeglica i migranata stiglo je u Grčku prošle godine. EU i Turska dogovorile su se da će zaustaviti migrante ka Evropi, a Ankara će zauzvrat dobiti političke i finansijske ustupke.