Ministri EU dogovorili mere za borbu protiv terorizma

Svet 24. mar 201621:46 > 21:54
Izvor: AFP

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Evropske unije dogovorili su se danas u Briselu da hitno sprovedu mere za borbu protiv terorizma, punu kontrolu spoljnih granica, proveru putnika, operativnu saradnju i razmenu poverljivih informacija, uključujući zapadni Balkan, Tursku i neke zemlje na severu Afrike i Bliskom istoku.

Evropski ministri su na vanrednom zasedanju posle terorističkih napada u Briselu naglasili da su to bili „udari na otvoreno, demokratsko društvo“ i evropske vrednosti. U saopštenju posle sastanka podvučeno je da će se „osnažiti kombinovani nacionalni napori da se hitno istraže (terorističke) mreže napada u Parizu i Briselu i takve slične povezane strukture“. 

Istaknuto je da je što je najbrže moguće mora stupiti na snagu dogovoreni evropski sistem razmene podataka avionskih putnika (PNR), dograditi zakoni o borbi protiv terorizma, sistematskoj proveri putnika na spoljnim granicama Šengena, kao i kontroli nabavke i posedovanja oružja. 

Evropski sistem podataka o kriminalcima (ECRIS) biće proširen i na neke treće zemlje, odmah potpuno primenjen već dobrim delom uhodani plan za sprečavanje finansiranja terorizma, kao i izradu lažnih dokumenata, na šta je posebno ukazao francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev. 

On je saopštio da je Francuska zatražila formiranje posebne grupe za onemogućavanje izrade lažnih isprava i rekao da se teroristička Islamska država Iraka i Sirije dočepala velikog broja originalnih blanko pasoša i „stvorila pravu strukturu za izradu lažnih dokumenata“. 

Velika pažnja biće posvećena i onemogućavanju nabavke eksploziva, uključujući materijale za ručnu izradu bombi, čemu su pribegli islamski teroristi u atentatima u Parizu i Briselu, takođe je predočio Kaznev.

On je rekao da šengenski sistem podataka o licima koja predstavljaju terorističku i svaku drugu pretnju za bezbednost država EU bude stalno dopunjavan od svih članica Unije, što sada nije slučaj, kao i da se šengenski poveže s bazama podataka EU o kriminalcima. 

Ministri EU odlučili su i da se do juna ove godine uspostavi međusobno operativan sistem između članica i evropskih tela za suzbijanje terorizma, naročito u razmeni otisaka prstiju i drugih bitnih podataka, uz formiranje i postavljanje evropske granične i obalske straže na spoljnim granicama. 

U saopštenju se navodi i da su ministri „obećali da će pospešiti razmenu obaveštajnih informacija“, što je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos ocenio kao životno važno, rekavši da su dosad za to nedostajali politička volja i poverenje.