Udar SAD na kamp za obuku Al Kaide, desetine mrtvih

Svet 23. mar 201607:20 > 07:22
Izvor: Reuters/Ahmad Shalha

Američka vojska izvela je vazdušni udar u planinama Jemena na kamp za obuku koji vodi Al Kaida na Arapskom poluostrvu, ubivši pritom desetine boraca, objavio je Pentagon.

„Ovaj udar je udarac Al Kaidi na Arapskom poluostrvu kao bazi za napade koji su pretnja američkim građanima i on pokazuje našu opredeljenost da pobedimo Al Kaidu i ugrozimo joj osećaj sigurnosti“, kazao je portparol Pentagona Peter Kuk. 

Al Kaida je aktivna u Jemenu, u kojem je u septembru 2014. došlo do prevrata, kada su Iranom podržani Huti preuzeli prestonicu Sanu i počeli da napreduju u ostatku zemlje. Zapadni analitičari smatraju ovaj ogranak Al Kaide najopasnijim. On je jačao zajedno s haosom jemenskog građanskog rata između milicije Hutija i snaga lojalnih predsedniku Abd-Rabu Mansuru Hadiju, kojeg podržava Saudijska Arabija. 

Saudijska Arabija i njeni saveznici preduzeli su u martu 2015. vazdušnu akciju protiv pobunjenika koji kontrolišu velike delove ove siromašne zemlje. Saudijska Arabija strahuje da će pobunjenici dati njenom regionalnom rivalu Iranu uporište na Arapskom poluostrvu.