Češka spremna da preuzme izbeglice direktno iz Turske

Svet 08. mar 201617:47 > 17:55
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Češka je spremna da preuzima izbeglice direktno iz Turske i tako ispuni deo kvote od 4.800 izbeglica, koje bi, prema ranijim dogovorima, trebalo da preuzme u okviru preraspodele u zemljama EU.

„To nisu nikakve nove kvote, nikakav novi sistem već će se jednostavno iskoristiti postojeće obaveze. Jednostavno, umesto toga da uzmemo 20 ili 30 Sirijaca iz Grčke, uzećemo 20 ili 30 Sirijaca iz Turske. To je jedina razlika“, kazao je češki premijer Bohuslav Sobotka novinarima u Pragu. 

Češki premijer izjavio je da će taj sistem jedan za jednog koji je juče u Briselu na samitu predložila Turska, da za migranta vraćenog iz EU u Tursku, evropske zemlje iz Turske odvezu jednog izbeglicu iz Sirije koji ima pravo na azil, biti samo privremen. 

„To će naravno biti privremena stvar, zato što se nijednom Sirijcu ne isplati da plati krijumčarima da obiđe Lezbos i bude vraćen u Tursku. Čak je i bolje zato što će iz Turske dolaziti samo Sirijci“, kazao je Sobotka. 

Češki premijer izrazio je nadu da bi taj najnoviji plan, koji tek treba da usvoje na samitu 17. marta šefovi država i vlada članica EU mogao osetno da uspori migracijski talas, a ponovo je naglasio da ne dolazi u obzir da se povećava broj izbeglica koje bi članice trebalo da preuzmu po nekim novim kvotama. 

Češka policija u slučaju da propadne i najnoviji plan EU da uz pomoć Turske zatvori balkansku trasu i vraća ekonomske imigrante uvežbavala je danas zadržavanje većeg broja imigranata na granicama sa Austrijom. 

U vežbe se uključilo 200 policajaca i 20 carinika i 60 studenata koji su izigravali izbeglice koje nelegalno preko Češke pokušavaju da dopru do Nemačke, koja je po tom scenariju zatvorila granice se Austrijom.

Policiji je u toj vežbi bilo potrebno šest sati da zadrži 50 imigranata i prebaci ih u centre zatvorskog tipa, a vežbe su pokazale potrebu da Češka nabavi savremeniju opremu, posebno mobilne uređaje za skidanje otisaka prstiju i proveru sa centralnim registrom.