Gorbačov: Klizimo ka novom hladnom ratu

Svet 29. feb 201619:49 > 20:30
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Posednji lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov izjavio je da svet prolazi kroz veoma opasnu fazu i da mu u najmanju ruku preti novi hladni rat i ocenio da goruće probleme nije moguće rešiti oružanom borbom i militarizacijom, već konstruktivnom politikom i dijalogom.

Živimo u veoma opasnom periodu. Svet klizi ka novom hladnom ratu u kojem se niko neće predati. Sve su to gluposti. Neophodno je samo jedno — baviti se svetskom i konstruktivnom politikom, poručio je Gorbačov u intervjuu za rusku televiziju ”Ren“.

Prema njegovom mišljenju, kako stvari stoje treći svetski rat je već počeo, budući da se koristi oružje za masovno uništenje, kao i nuklearno oružje.

Troše se ogromne sume novca na naoružanje. Ponavlja se sve ono što nas je jedanom dovelo do propasti. Neophodno je to zaustaviti, jer se pojavljuju nove zemlje koje imaju oružje, istakao je Gorbačov, prenosi Sputnik.

On je upozorio i da se Ujedinjene nacije sve manje bave procesima pronalaska mirnog rešenja, iako je neophodno iskoristiti tu instituciju kako bi se napravio pomak ka opstanku čovečanstva.

Rusiji potrebni pošteni izbori

Gorbačov je danas izjavio i da su Rusiji potrebni pošteni izbori, prenela je agencija Tass. „Ljudi treba da imaju šansu da slobodno glasaju i naprave izbor, kao što smo mi uradili 1989. prvi put u našoj istoriji“, rekao je Gorbačov.

On je dodao da „ako izbori budu pošteni… oni koji dolaze na vlast da naprave pare, prevare i slično, neće biti tamo“.

Gorbačov je novinarima prilikom predstavljanja svojih memoara na 85. rođendan, 2. marta, na pitanje šta su njegova najveća dostignuća, rekao „sloboda i glasnost (otvorenost)“.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir rekao je da ostao veran ideji perestrojke – restrukturiranja sovjetskog političkog i ekonomskog sistema 80-ih, ali da bi, da je ostao na vlasti, sproveo reforme „evolutivno i bez šokova“.

Poslednji sovjetski lider se založio za prevazilaženje politike Josifa Staljina.

„Kažem direktno – staljinizam treba prevazići. Milioni su nestali zbog Staljina“, rekao je Gorbačov.

Knjiga „Gorbačov lično“ pokriva sve faze života bivšeg predsednika, od detinjstva, preko studentskih dana, pa do dolaska na vlast. U njoj pokušavas da objasni i razloge kraha Sovjetskog Saveza.