Sobotka: Balkan ne može skrštenih ruku da gleda poteze Beča

Svet 29. feb 201617:52 > 17:54
Izvor: AFP/Kenzo Tribouillard

Češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je u Pragu da je Austrija, a ne neko iz postkomunističke Srednje Evrope, bila prva zemlja koja je prestala da veruje u sposobnost Grčke da zadrži izbeglice i preduzela mere da se zaštiti.

On je nakon sastanka vlade ocenio i da se ne može očekivati da će to zemlje Zapadnog Balkana posmatrati skrštenih ruku.

„Očigledno je da prva zemlja koja je prestala da veruje zvanično u mogućnost regulisanja toka izbeglica između Grčke i Turske nije bila iz Višegradske grupe (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka), već Austrija. Austrija je prva preduzela mere za regulisanje migracije na svojim granicama i sasvim logično i razumljivo da su na tu austrijsku odluku reagovale Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija“, kazao je Sobotka .

Češki premijer naglasio je da se ne može očekivati da će te zemlje samo skrštenih ruku posmatrati poteze Austrije.

„Predvidljiva posledica jeste veća koncentracija izbeglica na teritoriji Grčke, a i to je moglo da se očekuje. To izrazito pojačava motivaciju grčke vlade da počne da vraća izbeglice u Tursku i da bolje sarađuje s Turskom“, kazao je Sobotka.

On se založio za to da Grčka, kada u njoj počnu da se gomilaju migranti, dobije od Evropske unije finansijsku i humanitarnu pomoć, da joj se pomogne da izbeglice kod sebe smesti, a takođe da joj se pošalju u pomoć policajci iz drugih članica Unije.

„Biće nam potrebno zajedničko evropsko rešenje. Po mom mišljenju, nužno j da zajedničko evropsko rešenje obuhvati i regulisanje migracije u oblasti zapadnog Balkana, uključujući tu i granicu između Makedonije i Grčke“, rekao je Sobotka.

Premijer je takođe najavio da će na predstojećem samitu EU o izbegličkoj krizi zahtevati da se prestane s napadima i pretnjama onim zemljama koje žele da regulišu migraciju.

Češka vlada je danas premijeru dala mandat da na samitu EU o izbeglicama 7. marta i dalje insistira na tzv. planu B koji je pripremila Višegradska grupa da se, ako se nastavi haotični nekontrolisani priliv izbeglica preko Grčke, granica za njihov prolazak kao spoljašnja granica EU postavi na južnim granicama Makedonije i u Bugarskoj, a da se u krizi pomogne zemljama zapadnog Balkana preko kojih izbeglice samo prolaze.